Újabb földrengés rázta meg Törökországot, már ötezer felett a halálos áldozatok száma + galéria, videók

Több erős földrengés rázta meg Törökország dél- és északkeleti, valamint Szíria északi részét a hétfői napon, a katasztrófa halálos áldozatainak száma immár a négyezret is meghaladja. Kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ szerint újabb, 5,6-os erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 02. 06. 6:52
null
Adana, 2023. február 6. Túlélõk és áldozatok után kutatnak egy összedõlt épület törmeléke közt a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án. Hajnalban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erõsséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van. MTI/AP/Halil Hamra Fotó: Halil Hamra

Több erős földrengés rázta meg Törökország dél- és északkeleti, valamint Szíria északi részét a hétfői napon, a katasztrófa halálos áldozatainak száma immár a négyezret is meghaladja. Kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ szerint újabb, 5,6-os erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

Törökországban és Szíriában átlépte az ötezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma. Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 3419 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1602 ember vesztette életét.

Törökországban a sebesültek száma 20 426-ra nőtt - közölte a török katasztrófavédelem (AFAD) kedden. Az AFAD arról is beszámolt, hogy legkevesebb 5775 épület omlott össze a katasztrófában, miközben összesen 11 302 romba dőlt épületről érkezett hozzájuk bejelentés, de a fennmaradó közel 6000 épület állapotát egyelőre nem tudták felmérni. 

Közben kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint újabb, 5,6-os erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a fagypont közeli hőmérséklet nehezíti a mentést. Hatayban egy Deniz nevű helyi lakos azt mondta a Reutersnek, hogy hallani lehet a túlélőket a romok alatt, de egyelőre nem érkezett segítség.

Halljuk a zajokat, de senki nem jön. Végünk, le vagyunk sújtva. Istenem! Kiabálnak, hogy mentsük meg őket, de nem tudunk segíteni. Hogyan mentsük meg őket? Reggel óta nem jött senki 

– magyarázta.

Kahramanmarasban a túlélők sokan családostul tüzet gyújtottak, és úgy próbálták átvészelni az éjszakát, miután a földrengés miatt otthontalanná váltak.

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte, epicentruma 18 kilométer mélyen, Gaziantep településtől körülbelül 33 kilométerre volt. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van. (Forrás: MTI)

„Alig tudtunk kijönni élve a házból. Romokban az életünk. Éhesek, szomjasak vagyunk, nyomorult a helyzet” – mesélte egy túlélő, Nesret Güler a hírügynökségnek. A férfi négy gyermekével igyekszik átvészelni a katasztrófát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök történelmi léptékű katasztrófának nevezte a hétfői földrengést, és kijelentette, hogy a mentőegységek megtesznek mindent, amit tudnak. Elmondta azt is, hogy 45 ország ajánlott segítséget.

„Mindenki kiteszi a szívét-lelkét, de a téli időjárás, a hideg és az újabb földrengés éjszaka megnehezíti a dolgot” – tudatta a török államfő.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.

Erdogan hétnapos nemzeti gyászt hirdetett

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet a nap folyamán bekövetkezett pusztító erejű dél-törökországi földrengések miatt. 

 

Erdogan egyúttal közölte, hogy február 12-én naplementéig országszerte és a külképviseleteken félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. 

 

Röviddel Erdogan Twitter-bejegyzése előtt a dél-törökországi Hatay tartományban tartózkodó török miniszterek tartottak sajtótájékoztatót.

Az elmúlt nyolcvan év legsúlyosabb természeti katasztrófája

Mehmet Özer török oktatási miniszter néhány órával korábban bejelentette, hogy február 13-ig az egész ország területén felfüggesztik az iskolai oktatást. 

 

A Dél- és Délkelet-Törökországban zajló mentési munkálatokat nagyban nehezíti a térségben uralkodó hideg időjárás, amely éjszaka sokakat a fagyás veszélyével fenyeget. 

 

Erdogan török államfő hétfőn korábban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Az AFAD adatai szerint az első, 7,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű mozgás követett. A hajnali rengésektől függetlenül helyi idő szerint 13 óra 24 perckor egy újabb, ezúttal 7,6-os magnitudójú földmozgásról is jelentést adott az AFAD Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetéből.

Tömegsírokba temetik az áldozatokat

Szíriában eközben tömegsírokat ásnak az ország északi részén lakók, a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések okozta sok halálos áldozat miatt – hívta fel a figyelmet az MTI szemtanúk közlésére hivatkozva. A közösségi médiában erről videófelvételek jelentek meg.

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt.

A városban található épületek mellett a földrengés következtében a 2200 éves Gaziantep-vár több bástyája is leomlott.

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
Mentőalakulatok keresik a törökországi földrengés túlélőit a romok alatt 2023.02.06-án. (Forrás: Europress/AFP/Salih Darici)

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Aleppó, Hama és Latakia városokban 

A robbanás pillanatairól, és a mentés drámai körülményeiről a Hír TV-n is megjelent egy videós összeállítás.

A földmozgást a média beszámolója szerint Libanonban és Cipruson is érezni lehetett.

Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Törökországnak

Izrael az elsők között ajánlott fel humanitárius segítséget Törökországnak a hétfő hajnali pusztító földrengés következményeinek elhárítására. Biztonsági erőink készen állnak arra, hogy minden szükséges segítséget megadjanak – jelentette ki Joav Galant védelmi miniszter, aki szerint hazája tapasztalt a vészhelyzetek kezelésében és emberéletek mentésében. A Zaka izraeli mentőszolgálat közölte, hogy mentőcsapatot küld az összedőlt házak romjai alatt rekedt emberek felkutatására. Eli Kohen izraeli külügyminiszter hazája őszinte együttérzéséről biztosította Törökországot, és felajánlotta az ő tárcája segítségét is.

Jeruzsálem közölte, hogy Szíria is a segítségét kérte a katasztrófa nyomán, a tájékoztatás szerint Izrael segít az alapvetően „ellenségnek tartott” szomszédjának.

Időközben az Európai Unió, Oroszország, Ukrajna, Kína, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kazahsztán és Azerbajdzsán is segítséget ajánlott fel Törökországnak, mentőalakulatokat, keresőkutyákat és felszerelést küldenek a helyszínre.

Magyarország nevében, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára indítja útnak Törökországba a földrengés következményeinek felszámolásához segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatát – a HUNOR Mentőszervezet – egy ötven fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segítve a mentést.

Earthquake in southeast Turkey
Fotó: EPA/Refik Tefkin

Ciprus is felajánlotta a segítségét Ankarának, amely „ritka együttműködésnek” mutatkozik a két ország között, lévén Ankara nem ismeri el önálló országként a Földközi-tengeren fekvő szigetet.

 „Szolidaritást vállalunk minden szenvedővel és az áldozatok családjaival. Készek vagyunk hozzájárulni a nemzetközi közösség humanitárius erőfeszítéseihez. A természeti katasztrófák nem tesznek különbséget az emberek és a nemzetiségek között.” – ált a szigetország külügyminisztériumának közleményében.

Speciális mentőegységet küld a a román katasztrófavédelem Törökországba a küldi túlélők keresésére és mentésére, hogy segítsen a helyi hatóságoknak a földrengés áldozatainak kimentésében – közölték hétfőn a román hatóságok.

A romok alá szorult túlélők keresését és kimentését segítő, és az ehhez szükséges felszerelésekkel is rendelkező RO-USAR katonáit, két keresőkutyát, a rohammentő-szolgálat (SMURD) orvosait és asszisztenseit a román légierő egy Helcules C-130 és egy C-27 Spartan katonai repülőgépe szállítja a törökországi Adanába.

A hétfőn kora délután Törökországba induló katonai gépek egyikével fogják hazahozni Törökországból azt a kilenc egyetemi hallgatót és tanárukat, akik a földrengés sújtotta Kahramanmaras egyik szállodájában tartózkodtak, és konzuli segítséget kértek az ankarai román nagykövetségtől.

A bukaresti kormány az európai polgári védelmi mechanizmus aktiválását követően döntött úgy, hogy 58 tagú kereső- és mentőkülönítményét Törökországba küldi, ahol a hétfőre virradóra több mint ezer ember életét követelő, a 7,8-as erősségű földrengés következett be. Nicolae Ciuca miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő is hétfőn Twitter-üzenetben fejezte ki szolidaritását és együttérzését a török népnek.
 

Borítókép: Túlélők és áldozatok után kutatnak egy összedőlt épület törmeléke közt a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án (Fotó: MTI/AP/Halil Hamra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.