Ukrán miniszterelnök-helyettes: Megindítható lenne Ukrajna EU-csatlakozása

Nem maradt komolyabb akadály Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak hivatalos megkezdése előtt – vélekedett Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes a Financial Times című brit lapnak nyilatkozva. A kedden megjelent interjúban Sztefanisina azt kérte, hogy az uniós illetékesek „ne tegyenek negatív nyilatkozatokat” az ukrán EU-csatlakozás esélyeiről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 14. 14:15
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2023. február 9. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésén 2023. február 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes a londoni üzleti napilapnak kijelentette: várakozása szerint még az idén megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról. Hozzátette: Kijev „nagyon gyorsan” teljesíti az ehhez szükséges politikai reformokat.

Olha Sztefanisina szerint ugyanakkor egyes EU-tagállamok nem akarják, hogy sürgessék őket bármiféle döntés meghozatalában, mások pedig az ukrán csatlakozási folyamatot az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének menetéhez kötnék, jóllehet e térség országainak csatlakozási folyamata egy évtizede nem halad.

Erőteljesen arra szólítom fel az európai vezetőket és a különböző illetékeseket, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor negatív üzeneteket fogalmaznak meg Ukrajna EU-csatlakozási kilátásairól

 – fogalmazott az ukrán miniszterelnök-helyettes a kedden megjelent Financial Times-interjúban.

A brit napilap felidézi, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kétévi tárgyalási időkeretről szólt legutóbbi nyilatkozataiban, de uniós diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen nyilatkozatok csak hamis reményeket ébresztenek az ukrán lakosság körében.

Egyes EU-diplomaták úgy vélik: noha Ukrajna gyors ütemben hajtja végre a jogi reformokat, évekbe telik annak megállapítása, hogy történt-e tényleges előrehaladás az országot régóta sújtó korrupciós problémák kezelésében – írja a Financial Times.

Arra a kérdésre, hogy csalódást okozna-e Ukrajnában, ha kiderül, hogy az ország 2026-ig nem tud csatlakozni az Európai Unióhoz, Olha Sztefanisina miniszterelnök-helyettes kitérően úgy válaszolt: a felvételi folyamat olyan, mintha „egy elefántot akarnánk megenni”, mivel ezt csak részletekben lehet megtenni, egyszerre nem. – Az elefánt (megevésének) első része a csatlakozási tárgyalások megkezdése – fogalmazott az ukrán politikus.

Csütörtöki brüsszeli útja során Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyancsak arra sürgette az uniós vezetőket, hogy gyorsítsák fel az ukrán tárgyalásokat. A sajtótájékoztató során, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordulva pedig nyomatékosan úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a felvételi tárgyalások még az idén megkezdődnének. 

Hozzátette: ez Ukrajnát és a háborúzó hadsereget is ösztönözné.

Charles Michel elismerte az unió „felelősségét” a kérdésben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tárgyalások megindításához egyhangúságra van szükség.

A Financial Times két, az ügyre rálátó diplomatára hivatkozva kiemelte, hogy a kétoldalú, privát megbeszéléseken az ukrán elnök „nem tűnt naivnak” és maga is tisztában van a szükséges feladatok elvégzésével, amelyek az európai uniós tagsághoz kellenek (mint: a korrupció elleni küzdelem, a jogállamiság, a sajtószabadság, a bírói függetlenség, vagy a kisebbségi jogok garantálása).
 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésén, 2023. február 9-én (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.