Vizsgálják az amerikaiak a lelőtt ballon törmelékeit

Szombaton lőtték le az amerikai légtérben a feltételezett kémléggömböt, ezt követően a tűzszerészek nekiláttak a törmelékek összegyűjtésének. Szakértők szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy kémballonról van szó, betekintést nyerhetnek a kínaiak légi megfigyelés során alkalmazott technológiáiba.

2023. 02. 08. 15:01
null
Myrtle Beach, 2023. február 7. Az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 7-én közreadott képen tûzszerészek gyûjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében elõzõ nap lelõtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én. MTI/AP/Amerikai Haditengerészet Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdték az amerikai tűzszerészek az amerikai légtérben szombaton lelőtt légballon törmelékeinek összegyűjtését. A haditengerészet közösségi oldalain megosztott felvételek szerint hajókba emelték a megsemmisített ballon maradványait. A feltételezett kínai kémballon alkatrészeit ezt követően megvizsgálják, hogy kiderüljön, valóban megfigyelésre irányították-e az Egyesült Államok fölé.

Szakértők szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy kémballonról van szó, betekintést nyerhetnek a kínaiak légi megfigyelés során alkalmazott technológiáiba. Választ kaphatnak például arra a kérdésre is, hogy a ballon hogyan tudja továbbítani az információkat Pekingnek.

Washington ugyanis továbbra is kitart amellett, hogy Peking kémkedési céllal irányította a légterébe az eszközt, noha Kína leszögezte: egy eltévedt meteorológiai ballonról van szó. Az ügy ráadásul diplomáciai botrányt is okozott: múlt pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta kétnapos kínai látogatását, és amerikai tisztviselők szerint Peking nem hajlandó tárgyalni Washingtonnal az incidensről.

A ballon lelövése után ugyanis Austin Lloyd védelmi miniszter telefonon akart egyeztetni kínai hivatali kollégájával, ám Peking elutasította a hívást.

Noha Kína egyértelmű jelét mutatja annak, hogy az incidens nem vált az amerikai–kínai kapcsolatok előnyére, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője leszögezte, nem céljuk a konfrontáció Pekinggel. Charles Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője azonban arról számolt be, a Joe Biden elnök vezette adminisztráció megvizsgálja, milyen további intézkedéseket lehet tenni, válaszul a léggömb okozta incidensre. Mindeközben a republikánus politikusok bírálták a Fehér Házat, mondván: nem képviselnek elég szigorú álláspontot Kína-politikájukban.

Borítókép: Az amerikai haditengerészet 2023. február 7-én közreadott képén tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én (Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.