„A hasonlóság ellenére Sztálin sokkal sikeresebb volt, mint Putyin”

Simon Sebag Montefiore brit történész véleménye szerint Sztálin a mai napig népszerűbb, mint Vlagyimir Putyin. A Die Presse-nek adott interjújában elmondja, az orosz elnök elődje módszereihez és retorikájához folyamodhat.

Magyar Nemzet
2023. 03. 28. 14:01
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 27. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Viktor Hmarin, a RuszGidro (RusHydro) energetikai vállalat igazgatója tárgyal a moszkvai Kremlben 2023. március 27-én. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan van hasonlóság Putyin és Sztálin között, kettejüket mégsem lehet egy lapon említeni, mert az utóbbi sokkal sikeresebb volt, ennek megfelelően a mai napig népszerű – számolt be a Mandiner Simon Sebag Montefiore brit történész véleményéről. 

A Die Presse osztrák lapban megjelent interjúban elmondottak szerint a korábbi generalisszimusznak, vagyis az állam egész haderejét vezénylő fővezérnek azért van a mai napig kultusza hazájában, mert hatalmas sikereket ért el. 

Mindig is arra számítottam, hogy Sztálin újra népszerűvé válik Oroszországban

 – nyilatkozta Simon Sebag Montefiore. A történész kifejtette, hogy bár számos teljesítményét elfogadhatatlan brutalitással, tömeggyilkosságokkal és terrorral vívta ki, Sztálin volt a második világháború legnagyobb győztese és a legsikeresebb orosz vezető 1815 óta. – Olyan mértékben iparosította az országot, hogy könnyedén megelőzte a náci Németországot, nukleáris szuperhatalommá változtatta a Szovjetuniót, és egy olyan birodalmat hozott létre, amely fél Európára kiterjedt – sorolta a történész.

– Egy ideológiát képviselt, ami azonban a mostani utódjáról nem mondható el – tette hozzá. Mivel ugyanakkor a háború kiélezi Oroszországban a belső ellentéteket, az orosz elnök egyre inkább a nagy előd módszereihez és retorikájához fog folyamodni, de a történész szerint olyan tömegelnyomás nem várható, mint amilyen 1937-ben kezdődött. 

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Simon Sebag Montefiore úgy vélekedik, amennyiben Oroszország alulmarad Ukrajnával szemben, egészen új ország jöhet létre: egy szokványos nemzetállam. 

Hozzáfűzte azonban, hogy Kijev csak megfelelő nyugati segítséggel győzhet, és a liberális demokrácia is csak akkor képzelhető el ukrán földön, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok támogatja az újjáépítést.

– Ellenben ha patthelyzet alakul ki, akkor időről időre ismét kirobbannak a harcok, Ukrajna felfegyverzett háborús demokrácia lesz, egy európai Izrael. Viszont ha az oroszok győznek, akkor az elnök élete végéig hatalmon marad. Ám ha a nyugati szövetségesek csapatokat küldenek, akkor itt a harmadik világháború, az maga a katasztrófa – szemlézte a Mandiner az interjút.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Viktor Hmarin, a RuszGidro (RusHydro) energetikai vállalat igazgatója tárgyal a moszkvai Kremlben 2023. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.