A múltat támadva veszik el a jövőt

A kritikai fajelméletről tartott konferenciát a Danube Institute európai és amerikai gondolkodókat felsorakoztatva. A felszólalók szerint a baloldali mozgalom veszélyes a nyugati kultúrára, a történelemre és a fiatalok hozzáállására is.

2023. 03. 28. 5:40
Chris Rufo, a Manhattan Institute amerikai konzervatív agytröszt vezető munkatársa szólal fel a Danube Institute által szervezett krtikai fajelméletről (critical race theory) szóló konferencián, 2023.03.27-én. (Forrás: Danube Institute / Twitter)
Chris Rufo, a Manhattan Institute amerikai konzervatív agytröszt vezető munkatársa szólal fel a Danube Institute által szervezett krtikai fajelméletről (critical race theory) szóló konferencián, 2023.03.27-én. (Forrás: Danube Institute / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Noha a magyar történelem amerikaitól való éles eltérése miatt a kritikai fajelméletnek itt nem lenne szabad felbukkannia, de mégis fel fog, mert a mozgalom számára nem a történelem számít, hanem az, hogy ki van hatalmon. Éppen ezért politikailag és intellektuálisan is érdemes felkészülni, mert hamarosan már az ajtón kopogtat – mondta a Danube Institute szervezésében tartott kritikai fajelméletről szóló konferencián Chris Rufo, a Manhattan Institute amerikai konzervatív agytröszt vezető munkatársa.

Az amerikai feketék egyenlőségét hirdető radikális mozgalomról szóló előadáson mások mellett felszólalt Diederik Boomsma, az amszterdami városi tanács tagja, Frank Füredi szociológus, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának vezetője, Francesco Giubilei, az olasz kormány kulturális tanácsadója és Toby Young, a The Daily Skeptic, a fősodorral kritikus brit blogoldal alapítója is.

Marxista alapokon, de a szimbólumokról szól

A konferencia előadói alapvetően egyetértettek abban, hogy a kritikai fajelméletnek marxista alapjai vannak, ám szerintük a mozgalom ma már nem a gazdasági egyenlőségről, hanem egyfajta szimbolikus újraelosztásról, tisztségekről, presztízsről és politikai pozíciókról szól.

 Sőt, szerintük a mozgalom a kapitalizmust, a hagyományos családmodellt és a nyugati kultúra egészét támadja.

– Hogy mit akarnak? Azt sosem mondják meg pontosan, nem beszélnek arról, hogy milyen számukra az ideális társadalmi és intézményi berendezkedés. Nem akarnak kormányozni, nem akarnak felelősséget, csak kritikákat megfogalmazni, jól prosperáló pozíciókból – vélekedett Chris Rufo.

Hozzátette: 

Nézeteik terjesztésére a nagyvállalatokat, a médiát, a politikát és az oktatási rendszert is használják, megkerülve ezzel a szülők jogait.

Frank Füredi szerint ez nem egy elmélet, sokkal inkább egy kulturális mozgalom és narratíva, amelynek célja a nyugati kultúra aláásása és eltüntetése, a múlt támadása.

Számukra a rassz az elsődleges meghatározó tényező, így szerintük aki fehér, az rasszista is

– fogalmazott Füredi.

Az iskolákban kezdődik a narratíva építés

A szociológus szerint „az elképzeléseik hirdetése az iskolákban kezdődik, így mire a fiatalok eljutnak az egyetemre, elsajátítják a kritikai fajelmélet nézetét”.

Szerinte ez azért is veszélyes, mert ha a fiatalok „az elnyomáson, rasszizmuson és a nyugat borzalmain” keresztül látják a világot, akkor egzisztenciális válságba kerülnek.

Nem érdekli majd őket a holnap, mert mindig könnyebb megoldani a múlt problémáit a szobrok ledöntésével és a festmények tönkretevésével, mint szembenézni a mai kihívásokkal

 – vélekedett.

Bőrszín a tehetség felett?

Diederik Boomsma kiemelte, hogy Amszterdamban „a haladó szellemiség sokak identitásának a részese, és egyszerűen megőrülnek, ha valaki még náluk is progresszívebb”. A kritikai fajelmélet kapcsán a művészet aláásását nevezte meg problémának. – George Floyd halála óta megnőtt a fekete művészek által eladott képek száma, de nem a művészi értékük, hanem a festő bőrszíne miatt. Ez a hozzáállás sokakat elriaszthat a művészetektől – vélekedett.

Toby Young szerint a mozgalom veszélyes, mert az „el akarja hallgattatni azokat, akik nem értenek egyet vele”. Szerinte továbbá tarthatatlan az a hozzáállás, hogyha nem vagy antirasszista, akkor lényegében rasszista vagy – ezt több amerikai fekete író, politikai kommentátor is hangoztatja, például Ibram X. Kendi, a Bostoni Egyetem antirasszista kutatóközpontjának igazgatója.

A kultúra megőrzése lehet a kulcs

Francesco Giubilei szerint a helyi identitás jó ellenszere lehet a liberális nézeteknek. Olaszországot említve szerinte ott sokan azért konzervatívak, mert meg akarják őrizni a helyi identitásukat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az európai kultúra megőrzésében össze kell fogni, amiben Olaszország és Magyarország az élen járhat a közelgő Európai Uniós választásokon.

Borítókép: Chris Rufo, a Manhattan Institute amerikai konzervatív agytröszt vezető munkatársa szólal fel a Danube Institute által szervezett kritikai fajelméletről (critical race theory) szóló konferencián, 2023.03.27-én (Forrás: Danube Institute / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.