Már a Wall Street Journal is arról ír, hogy nem működnek az Oroszország elleni szankciók

Nem akarnak működni az Oroszország elleni szankciók a neves nyugati lap szerint – szúrta ki a Mandiner.

Magyar Nemzet
Forrás: MANDINER2023. 03. 25. 21:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már több mint egy év eltelt a háború kitörése óta, az Oroszország elleni szankciók nem működnek eléggé. Mindennek az a magyarázata, hogy az előzetesen vártakhoz képest sem az Amerikai Egyesült Államok, sem szövetségesei nem képesek uralni a globális kereskedelmi áramlásokat a csúcstechnológiás termékek (mikrocsipek vagy az úgynevezett félvezetők) esetében  – olvasható a Wall Street Journal cikkében.

Oroszország valóban lényegesen kevesebb félvezetőt és egyéb berendezéseket exportál Nyugatról, illetve Japánból, a szankciók ügyében lényegesen szkeptikusabb államokból be tudja szerezni Oroszország a kieső exportmennyiséget. 

Mind az orosz vámügyi adatok, mind a Kínából, Törökországból, vagy más érintett országokból származó adatok azt erősítik meg, hogy a csúcstechnológiás termékek kereskedelmi forgalma 2022 eleje óta átrendeződött.

E tekintetben pedig az USA és az Európai Unió számára különösen a Föld legnagyobb csipfelhasználója, Kína jelent hatalmas dilemmát.

Kína ugyanis 432 milliárd dollárt költött 2021-ben csipvásárlásra, ennek zömét okostelefonba, számítógépekbe, autókba építik be. Az amerikai vállalatok és néhány külföldi cég is a legfejlettebb elektronikai alkatrészekkel látják el a feltörekvő államot, amelynek szándékai az amerikaiak szerint nem mindig békések. A Kína kezébe került fejlett csipek egy része rakéták irányzójába, drónokba vagy éppen hiperszonikus fegyverekbe került.

A technológiai szankciók további fokozása sikerrel járhat, ám az is könnyen megeshet, hogy mindez egyszerűen arra készteti majd Kínát, hogy tovább növelje az Oroszországnak nyújtott segítséget

– jegyzi meg a portál.

„Ha megpróbáljuk elfojtani a Kínából érkező félvezető-szállítmányokat, az akár működhet, ugyanakkor vissza is üthet, és még jobban megronthatja az amúgy is feszült kínai–amerikai kapcsolatokat” – világít rá a dilemmára a cikk.

A fejlett világ kereskedelmi partnereitől Oroszországba irányuló export mértéke 2022 februárja óta csökken. A Németországból érkező havi orosz export – dollárban kifejezve – körülbelül 60 százalékkal, míg az olaszországi és japán export 30 százalékkal esett vissza.

Ugyanakkor az is az oroszok malmára hajtja a vizet, hogy Törökország és Kína nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz.

A teljes cikk Wall Street Journal: Nem nagyon működnek az oroszok elleni szankciók címen érhető el a Mandiner oldalán.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.