Az olaszok többsége elutasítja az illegális bevándorlást

Csalódottak az olaszok, hogy a politikai ígéretek ellenére csak növekszik a migránsok száma.

2023. 03. 29. 17:04
null
Lampedusa, 2023. február 3. Rendõrök nézik, amint az olasz parti õrség nyolc illegális bevándorló holttestével érkezõ hajója kiköt a szicíliai Lampedusa kikötõjében 2023. február 3-án. A parti õrség több tucat észak-afrikai migránst vett fedélzetére a Földközi-tengeren hánykolódó bárkájukból, az elhunytak holttestével együtt. MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo Fotó: Concetta Rizzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány jelentős irányváltást ígért a bevándorlási krízis kezelésére, egyelőre csak az tapasztalható, hogy négyszeresére emelkedett a nyomás az olasz partokon. A belügyminisztérium honlapján közzétett hivatalos adatok szerint idén már több mint 27 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Itáliába. Az olaszok csalódottan szemlélik, hogy minden erőfeszítés és politikai ígéret ellenére az olasz partokra és kikötőkbe érkezők száma napról napra drámaian emelkedik. A Tecné közvélemény-kutatási cég felmérést készített arról, hogyan alakul a dél-európai ország lakosainak véleménye hazájukat érintő, egyre intenzívebb migrációs nyomás hatására. 

A legfrissebb felmérések szerint aggodalommal tölti el Olaszország lakosságát, hogy immár tömegek érkeznek az afrikai térségből. 

Egyre többen gondolják úgy, hogy nem Itália feladata az összes bevándorló befogadása. A közvélemény-kutatás eredményei rámutatnak: 

az olaszok 58 százaléka elutasítja az illegális bevándorlást, csak 34 százalékuk tartja helyénvalónak. 

Amint az sejthető, az ellenzők 92 százaléka jobboldali szavazótáborhoz tartozik, a bevándorlást támogatók 72 százaléka a baloldali Demokrata Párt szavazóbázisához. Az Öt Csillag Mozgalom szavazóit megosztja a migrációs krízis kezelésének kérdése, 53 százalékuk ellenzi, míg 41 százalékuk támogatja. 

A megrázó cutrói tengeri katasztrófa ellenére az olaszok határozottabb migrációs politikában reménykednek. A Liga kormánypárt további szigorítások bevezetését sürgeti, csökkentené a befogadóközpontokban eltöltött időszak hosszát és szigorítaná a rendkívüli menekültstátus jóváhagyását, valamint 180 napra módosítaná a kitoloncolásra váró személyek részére fenntartott központokban való  tartózkodás idejét. A tengeri baleset helyszínén a calabriai Cutróban a minisztertanács által megvitatott migrációs szigorítások további bővítését szorgalmazzák. Többek között a Matteo Salvini nevével fémjelzett biztonsági migrációs csomag egyes passzusainak életre keltését kérik. 

Megkongatták a vészharangot az olasz települések polgármesterei is, akik komoly anyagi támogatást várnak a kormánytól a bevándorlók fogadása miatt megnövekedett terhek enyhítésére. 

Egy személy napi alapellátása 50-60 euró körül mozog, felnőtt kíséret nélküli kiskorúak, fogyatékkal élők, pszichés nehézségekkel küzdő személyek esetében a költségek megemelkednek. 

Matteo Biffoni, Prato polgármestere szerint az önkormányzatoknak 500–600 ezer eurós támogatásra lenne szükségük, amennyiben pedig a migrációs nyomás tovább erősödik, akkor a fenti összeg elérheti akár az egymillió eurót is. Az olasz polgármesterek a továbbiakban azt kérik a kormánytól, hogy ne kampánytémaként kezelje a migrációt, hanem strukturális átalakításokat léptessen életbe az Itáliába érkezők méltó fogadására.

Borítókép: Rendőrök nézik, amint az olasz parti őrség nyolc illegális bevándorló holttestével érkező hajója kiköt a szicíliai Lampedusa kikötőjében 2023. február 3-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.