Egyre feszültebb a kanadai–amerikai viszony a migrációs helyzet miatt

New York városa buszjegyeket osztogat a bevándorlóknak, akik elhagynák az Egyesült Államokat.

2023. 03. 12. 5:52
null
An officer speaks to migrants as they arrive at the Roxham Road border crossing in Roxham, Quebec, Canada, on March 3, 2023. - In 2022, the number of asylum seekers who crossed into Quebec via this road exceeded 39,000, doubling a previous record from 2017. (Photo by Sebastien ST-JEAN / AFP) Fotó: Europress/AFP/Sebastien St-Jean
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmagas az illegális migránsok száma

Özönlenek az illegális bevándorlók az Egyesült Államokból Kanadába, ami beárnyékolja a két ország kapcsolatát. Joe Biden amerikai elnök március végén Ottawába látogat, ahol várhatóan az egyre feszültebb migrációs helyzet is terítéken lesz a közte és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közötti megbeszélésen.

Kanada és az Egyesült Államok 2002-ben írt alá egy migrációs megállapodást, amely mindkét országnak lehetővé teszi, hogy visszafordítsa azokat a menedékkérőket, akik már átutaztak egy biztonságos országon. Ezalól azonban kivételt jelentenek a nem hivatalos határátkelőhelyek, mint például a két országot összekötő vidéki út, a Roxham Road. Az illegális átkelőt bevándorlók százai használják.

Az egyetlen módja annak, hogy hatékonyan leállítsuk az illegális határátlépést, ha nemcsak a Roxham Roadot, hanem az egész határt lezárjuk a harmadik országokról szóló megállapodás újratárgyalásával

– tette hozzá Justin Trudeau.

Tavaly mintegy negyvenezren érkeztek illegális határátkelőkön Kanadába déli szomszédja felől, ami kilencszerese a 2021-es adatoknak – ekkor viszont a pandémia miatt még korlátozások voltak érvényben. Ugyanakkor a 2022-es belépések száma a koronavírus-járvány előtt mért adatokhoz képest is több mint a kétszeresére nőtt, 2019-ben közel 17 ezren közelítették meg az amerikai–kanadai határt.

A feszültséget pedig tetézi, hogy New York városa buszjegyeket osztogat az ott élő bevándorlóknak, akik el akarják hagyni az Egyesült Államokat. 

– Segíteni szeretnénk a migránsokat abban, hogy stabilizálják az életüket – közölte a Reuters hírügynökség megkeresésére a polgármesteri hivatal szóvivője, Kate Smart.

Washingtonnak is meggyűlik a baja a bevándorlással

Egy 46 éves perui, aki korábban az Egyesült Államokba vándorolt, arról számolt be a hírügynökségnek, hogy amikor meghallotta, hogy New York ingyenes utazásokat biztosít, felszállt egy buszra a kanadai határhoz közeli Plattsburgh városában, majd a Roxham Roadon keresztül érkezett Kanadába, ahol benyújtotta a menedékkérelmét.

A New York-i kezdeményezés rávilágít arra, hogy már az Egyesült Államoknak is meggyűlik a baja az illegális bevándorlás kezelésével. Joe Biden kormánya nemrég kilátásba is helyezte, megnehezítené a bevándorlóknak, hogy menedékkérelemért folyamodjanak. Washington automatikusan elutasítaná azoknak a kérelmét, akik áthaladtak más országon is, mielőtt elérték az amerikai–mexikói határt. Az új terv elődje, Donald Trump migrációs politikáját tükrözi, annak ellenére, hogy a demokrata politikus 2021-es hivatalba lépésekor épp arra tett ígéretet, hogy visszaállítja a könnyű hozzáférést a menedékjoghoz.

A legújabb kormányzati nyilvántartásokból kiderült, hogy körülbelül kétszázezer, okmányokkal nem rendelkező migráns próbál meg havonta belépni az Egyesült Államokba. Washington szerint nincs más választásuk, mint cselekedni a növekvő migrációs nyomással szemben, különben az illegális átkelések száma napi 11 és 13 ezer közé fog emelkedni.

 

Borítókép: Bevándorlók érkeznek a Roxham Road határátkelőhöz 2023. március 3-án (Fotó: Europress/AFP/Sebastien St-Jean) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.