Egyre véresebb harcok dúlnak Bahmutért

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában – írta az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 23. 4:16
null
Ukrajna, 2023. március 17. Ukrán katonák Sztugna harckocsielhárító irányítottrakéta-kilövõ rendszert állítanak fel egységüknek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévõ állásukban 2023. március 17-én. MTI/AP/Roman Csop Fotó: Roman Csop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnának szánt katonai támogatás az EU-csúcs fő témája

Az uniós tagországok az Ukrajnának szánt lőszerek biztosításának módjairól, köztük a közös beszerzésről, a gyártásól és a szállításról a hét elején, a tagállami kormányokat tömörítő tanács ülésén született megállapodás részletiről fognak egyeztetni a most kezdődő uniós csúcson. A vezetők nyilatkozataiból következtetve fontos témája lesz a találkozónak a klímavédelem is.

Medvegyev: Hadüzenetnek tekintjük a Putyin letartóztatására irányuló lépéseket

Bármely ország, amelyik lépéseket tesz Vlagyimir Putyin letartóztatására, azt Oroszország hadüzenetnek tekintené – jelentette ki az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője. Oroszországnak még soha nem volt olyan rossz a viszonya a Nyugattal, mint most, és úgy látja, hogy esélytelen bármiféle kommunikációban bízni. Azt is kifejtette, hogy személyesen nem kedveli az Európai Unió vezetőit, akiket alapvetően műveletlennek tart, illetve a kompetencia hiányát véli felfedezni náluk.

Több ezer harcost veszíthet a Wagner-csoport

Több ezer zsoldost veszíthet az elkövetkező hetekben a Wagner-csoport, miután a tavaly ősszel toborzott elítéltek szerződése hamarosan lejár. Ők dönthetnek, hogy haza utaznak, vagy maradnak a fronton, ekkor már rendes szerződéssel, nem is akármilyen fizetéssel. Jevgenyij Prigozsin május közepére pótolná a veszteségeket, körülbelül harmincezer harcost szeretne toborozni.

Bahmut nagy része orosz kézen lehet

Az orosz egységek Artemivszk (Bahmut) területének mintegy hetven százalékát vonták ellenőrzésük alá – közölte Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója pénteken a Rosszija 24 tévécsatornán. Gagin azt is elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők megpróbáltak ellentámadást indítani, és Csasziv Jar irányából behatolni a városba, de terveiket meghiúsították. Azt mondta, hogy Artemivszkben mintegy tízezer ukrán lehet.

Egyre véresebb harcok dúlnak Bahmutért

A közlemény szerint az ukrán légierő a nap folyamán az orosz hadsereg egy légvédelmi rakétarendszerére mért csapást, valamint 12 élőerő- és fegyverzettömörülésre. 

Az orosz csapatok fő erőfeszítéseiket változatlanul arra összpontosítják, hogy eljussanak Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határáig. 

– Ennek érdekében folytatják támadóműveleteiket a donyecki régióban Liman, Bahmut, Avgyijivka, Marjinka és Sahtarszk települések irányába. 

Az orosz agresszor továbbra is a szokásos terrortaktikát alkalmazza a polgári lakosság ellen, lakott területeket és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket ágyúz – írta a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés szerint az orosz erők a Zaporizzsja város elleni rakétatámadáson kívül 41 légicsapást hajtottak végre. Huszonegy Sahíd–136 drónt indítottak Ukrajna ellen az Oroszországi Föderáció brjanszki régiójából, ezek közül 16 drónt az ukrán erők megsemmisítettek. 

Ezen felül az orosz erők több mint harminc alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel – közölte az ukrán vezérkar.

Finn védelmi miniszter: nem kellene vadászgépeket adnunk Kijevnek

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia. A finn védelmi tárca vezetője egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint Finnországnak saját biztonsága érdekében szüksége van a Hornet vadászgépekre. A miniszter beszámolója szerint Ukrajna megkereste Finnországot, hogy adjon át Hornet vadászgépeket.

Koalíciós társai figyelmeztetik Melonit: a békére törekedjen!

A Matteo Salvini vezette Liga óvatosságra intette koalíciós partnereit Ukrajna egyoldalú támogatásával és további fegyverek szállításával kapcsolatban. A Liga szenátorainak és képviselőinek meggyőződése, hogy nem történtek megfelelő törekvések a konfliktus diplomáciai rendezésére, ezzel szemben Ukrajna egyre erőteljesebb felfegyverzése zajlik.

Josep Borrell: Elfogadhatatlan a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetés

Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője reagált Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettesének azon kijelentésére, miszerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság épületét akár rakétacsapás is érheti, amiért elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin ellen. − Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy magas rangú orosz képviselő azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen − jelentette ki.

Roberta Metsola: A békéhez Ukrajnának szabadnak kell lennie

Az Európai Parlament elnöke a brüsszeli EU-csúcson a békéről, a közös lőszerbeszerzésről, a szankciókról és Európa versenyképességéről beszélt.

Borítókép: ukrán katonák Sztugna harckocsielhárító irányítottrakéta-kilövő rendszert állítanak fel egységüknek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévő állásukban 2023. március 17-én (Forrás: MTI/AP/Roman Csop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.