Elszabadultak az indulatok szombaton, három európai országban is utcára mentek az emberek

Vonulás, vízágyú, dulakodás, kommandósok – képeken és videókon a szombati tüntetések.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 12. 6:15
null
Párizs, 2023. március 11. A francia kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tüntetõk felgyújtott barikád mellett, Párizsban 2023. március 11-én. A nyugdíjkorhatár 62-rõl 64 évre emelését elõirányzó törvénytervezet ellen hetek óta tiltakoznak sztrájkokkal és tüntetésekkel a franciák országszerte. MTI/AP/Lewis Joly Fotó: Lewis Joly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban, Hollandiában és Csehországban is tüntetések voltak szombaton. Többek között Párizsban is ismét utcára mentek az emberek Emmanuel Macron nyugdíjreformja ellen. 

A tüntetésekkel – valamint a kőolaj-finomítókat, a tömegközlekedést és szemétszállítást érintő gördülő sztrájkokkal – az emberek nyomást kívánnak gyakorolni a kormányra a nyugdíjreform visszavonása érdekében, amelynek egyik legfontosabb eleme a nyugdíjkorhatár két évvel, 64 évre történő emelése. 

A francia városokban a hetedik napon összesen 368 ezren tiltakoztak, a hatóságok egymillió tüntetőre számítottak.

A korábbi tüntetésekhez hasonlóan a szombati is békésen zajlott. Kedden 1,28 millió ember vonult az utcákra, a kormány adatai szerint ez volt a legnagyobb számú részvétel. 

A francia kormány szerint a reformra szükség van a nyugdíjkassza elegendő bevételének biztosításához, és azt közölte, hogy nem fog meghátrálni. A parlament felsőháza a hét végén is tárgyalja a reformról szóló törvényjavaslatot.

A francia szakszervezetek közös közleményben szólították fel a kormányt, hogy tartson minél előbb „állampolgári konzultációt” a kérdésben.

Fotó: Teresa Suárez

 

Prágában kormányellenes tüntetést tartottak  
 

Mintegy 20-25 ezren tüntettek szombaton délután Prágában a magas infláció és a nyugdíjtörvény módosítása ellen. A demonstrálók követelték az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását, valamint Petr Fiala miniszterelnök kormányának lemondását. 

A szegénység elleni több mint háromórás megmozdulást a parlamenten kívüli Právo Respekt Odbornost (Jog, Tisztelet, Szakértelem – PRO) nevű párt szervezte. A Vencel téri tüntetők cseh zászlókat lengetve kormányellenes jelszavakat skandáltak. Jindrich Rajchl, a PRO elnöke bejelentette: amennyiben a kormány nem fogadja el követeléseiket, április 16-án újabb tüntetés lesz a Vencel téren,

majd blokád alá vonják a kormányépületeket.

A tüntetők azt is követelték, hogy a kormány állítsa le az Oroszország által megtámadott Ukrajna masszív katonai támogatását, és az ukránok helyett a cseh lakosság gondjaival foglalkozzon.

A megmozdulás végén néhány száz tüntető a cseh Nemzeti Múzeum elé vonult, majd követelte az épület homlokzatán lévő ukrán zászló eltávolítását. Miután követeléseikre senki sem reagált, többen megpróbáltak behatolni az épületbe, amit a rendőrségi kommandósok megakadályoztak. Dulakodás alakult ki, minek következtében 

a rendőrség rendbontás címén 15 személyt őrizetbe vett.

Vít Rakusan belügyminiszter az oroszbarát személyek akciójának minősítette a tüntetést, majd azt mondta, hogy a rendőrség beavatkozása törvényes és szükséges volt.

Fotó: Martin Divisek

 

Hollandiában is felforrósodott a levegő, de nem a közelgő tavasz miatt

Több mint tízezer holland gazda és környezetvédő tiltakozott szombaton Hágában a kormány politikája ellen, amellyel korlátozni kívánja a nitrogénkibocsátást, amely szerintünk ellehetetlenít számos gazdaságot és csapást mér az élelmiszeriparra. Sokan a nemzeti zászlót emelték magasba a gazdatüntetésen, 

amelyet a március 15-i regionális választások előtt tartottak, 

és a hasonló belgiumi megmozdulást követte. A farmerek békés tüntetésén „Nincs farmer, nincs élelem” és „Nincs nitrogénprobléma” feliratú táblákkal vonultak fel.

A viszonylag nagyszámú állatállomány és a fokozott műtrágyahasználat miatt Hollandiában és Belgiumban az Európai Unió által engedélyezett szint fölé emelkedett a nitrogén szintje a talajban és a vizekben. Gazdaszervezetek szerint a problémát eltúlozzák, szerintük a javasolt megoldások méltánytalanok és nem hatékonyak.

A város más részében az Extinction Rebellion klímaaktivista szervezet vezette több ezer környezetvédő torlaszolt el egy nem engedélyezett tüntetésen egy főközlekedési útvonalat az adószabályok ellen tiltakozva, amely szerintük a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását növeli. 

A rendőrség késő délután vízágyúval oszlatott fel egy mintegy száz aktivista alkotta tömeget.

A tüntetők azt követelték, hogy a kormány szüntesse meg a kőolaj-finomítóknak és a szénipari cégeknek a kettős adózás elkerülése érdekében nyújtott adómentességet, csakúgy, mint az európai uniós szinten egyeztetett, a légi közlekedési és a hajózási iparágaknak nyújtott adókedvezményeket.

Farmers protest against the government in Netherlands
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Borítókép: Tüntetés Franciaországban március 11-én (Fotó: MTI/AP/Lewis Joly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.