Heves bírálatok érkeztek Joe Biden demokráciacsúcsára

„A csúcson elsősorban Washington politikájának engedelmeskedő országok vesznek részt” – fogalmazott a Joe Biden amerikai elnök által szervezett Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi konferenciáról Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Peking szerint az esemény „ideológiai határvonalat húz” az országok között és „megosztottságra” törekszik. A 120 meghívott ország között pedig több olyan is található, például az egyik házigazda, Zambia, ahol komoly jogállamisági aggályok is felmerülnek. Pakisztán egyenesen visszamondta a részvételét, mondván „egyedül is elő tudja mozdítani a demokratikus értékeket”.

Magyar Nemzet
2023. 03. 30. 11:03
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 29. Joe Biden amerikai elnök az általa kezdeményezett, videokonferencia keretében megrendezett demokrácia-csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban lévõ South Court elõadóteremben 2023. március 29-én. MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas Fotó: Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően” – idézte az MTI Joe Biden amerikai elnököt, a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján, tegnap. Hozzátette: az autokráciák pedig gyengültek és nem erősödtek.

Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok a következő két évben egy elnöki program keretében 690 millió dollárral támogatja világszerte a demokrácia megerősítését.

A konferencia kritikusai azonban megkérdőjelezték a csúcstalálkozó hasznosságát, rámutatva Washington kiváló kapcsolatára több tekintélyelvű kormánnyal is – mint Szaúd-Arábia, vagy az Egyesült Arab Emírségek.

Noha a Biden-adminisztráció hivatalba lépésével megfogadta, hogy az emberi jogok középpontjába helyezi az Egyesült Államok külpolitikáját, de megközelítései – a kritikusai szerint – továbbra is inkább érdek és nem érték alapúak.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök az általa kezdeményezett, videokonferencia keretében megrendezett demokrácia-csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban lévő South Court előadóteremben 2023. március 29-én (Forrás: MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas)

 

Börtön a homoszexualitásért?

Elkötelezettek vagyunk a demokratikus intézmények, az emberi jogok, a jogállamiság és a médiaszabadság támogatása mellett. Tehát a döntések arról, hogy felvegyenek-e országokat a csúcstalálkozóra, mindezeket a témákat szem előtt tartva hozták meg

– mondta John Kirby, a Fehér Ház szóvivője az esemény nyitónapján utalva arra, hogy például a NATO-szövetséges Törökország vagy hazánk miért nem kapott meghívást az eseményre.

Furcsamód Zambia, ahol például minimum tíz év börtön jár a homoszexualitásért, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Costa Rica és Hollandia mellett házigazdaként vesz részt a rendezvényen.

Sokakat meglepett az is, hogy India miniszterelnöke, Narendra Modi, kevesebb mint egy héttel azután vesz részt és mond beszédet a demokráciakonferencián, hogy az ellenzék vezetőjét, Rahul Gandhit – Modi elleni 2019-es rágalmazás miatt – kitiltották az ország parlamentjéből.

Hasonló meglepetéseket okozott Mexikó jelenléte, ugyanis Andrés Manuel Lopez Obrador elnök olyan reformokat tervez, amelyek aláásnák a választások tisztaságát.

Pakisztán pedig az utolsó pillanatban visszamondta a csúcstalálkozón való részvételt, és kijelentette, hogy egyedül is remekül „elő tudja mozdítani és meg tudja erősíteni a demokratikus értékeket”.

 Elemzők szerint Pakisztán távolmaradásának oka, hogy az ázsiai ország jó kapcsolatokat ápol Pekinggel és Moszkvával is.

 

Peking és Moszkva kritizál

„Problémáik ellenére az Egyesült Államok egy újabb csúcstalálkozót tart a demokrácia előmozdítása jegyében, amely esemény nyilvánvalóan ideológiai határvonalat húz az országok között, és megosztottságot teremt a világban” – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: mindez sérti a demokrácia szellemét, és még jobban felfedi Washington igazi törekvéseit.

A Kreml szerint aligha lehet „komolyan vehető eseménynek” nevezni a csúcsot. – Akik részt vesznek az eseményen szuverén alapon dönthettek erről, de valójában sokan látják, hogy a világ elsődleges és másodlagos országokra történő megosztási kísérlete minimum megmosolyogtató – fogalmazott Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a csúcson „elsősorban Washington politikájának engedelmeskedő országok vesznek részt”, valamint néhányan, akik „csak az Egyesült Államok kegyeit keresik”.

Egyes elemzők szerint számos dél-amerikai, afrikai és ázsiai ország, mint Brazília, Dél-Afrika és India rosszallóan tekint Washingtonra, amiért megosztottságot és oldalválasztást sürget az orosz–ukrán háborúban és „nem hagyja”, hogy bizonyos térségek kimaradjanak a konfliktusból, saját problémáikkal foglalkozhassanak és saját érdekeiket követhessék.

 

Amerikai hátralép

Joe Biden a demokráciák erősítése érdekében végzett cselekvés egyik fókuszának nevezte, hogy a technológiát a demokratikus kormányzás érdekében, és nem annak aláásására használják. Emlékeztetett arra, hogy ennek a célnak az érdekében írt alá a hét elején elnöki rendeletet a kereskedelmi forgalomban kapható kémprogramok használatának korlátozásáról az amerikai kormányzat számára.

Amerikai adófizetők pénzéből nem részesedhetnek olyan vállalkozások, amelyek termékei emberi jogok megsértését teszik lehetővé

 – fogalmazott az elnök.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az általa kezdeményezett, videokonferencia keretében megrendezett demokrácia-csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban lévő South Court előadóteremben 2023. március 29-én (Forrás: MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.