Kiáltvány a székely önrendelkezésért a székely szabadság napján

„Székelyföld autonómiájának megteremtése nemcsak a magyarok, hanem a többségi társadalom érdeke is” – fogalmazott Szili Katalin.

null
Sepsiszentgyörgy, 2015. március 10. Székely zászlók a Székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2015. március 10-én. Mivel a marosvásárhelyi polgármester megtiltotta a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulójára, a Székely szabadság napjára tervezett felvonulást, ezért Székelyföld több településére hirdettek a marosvásárhelyit pótló tiltakozó megmozdulásokat. MTI Fotó: Henning János Fotó: Henning János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyföld autonómiájának megteremtése nemcsak a magyarok, hanem a többségi társadalom érdeke is – mondta a székely szabadság napja alkalmából tartott marosvásárhelyi ünnepi rendezvényen Szili Katalin. A miniszterelnöki megbízott arról is beszélt, hogy most, a háború árnyékában is fontos az autonómiával foglalkozni, ahogyan a béke megteremtése is fontos. Megemlítette azt is:

Európa tizenhat országában létezik autonómiát élvező közösség, s ezek mind fejlett, virágzó gazdasággal rendelkező térségei a kontinensnek.

A nagy rendőri jelenlét mellett zajlott marosvásárhelyi rendezvényen a vártnál kevesebben vettek részt, néhány százan hallgatták az ünnepi beszédeket. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében elmondta: kedvezőtlen külső körülmények közepette kell akadályfutást folytatni az erdélyi magyar nemzeti közösség legfőbb célkitűzése, a tényleges szabadságát biztosító közösségi önrendelkezés kivívása érdekében. A Székelyföld területi autonómiáját követelő kiáltványt Izsák Balázs olvasta fel.

A szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kiemelte: a dokumentum nem sérti Románia területi egységét, a Székelyföldön élő románok érdekeit, de Románia alkotmányát sem. 

Az ünnepi beszédek után a résztvevők Marosvásárhely főterére, a prefektúra épülete elé vonultak. A Székelyhon beszámolója szerint a csendőrök előbb mellékutcákba terelték, majd a központban a járdára szorították a felvonulókat. A székelyek kiáltványát nem a kormány helyi képviselője, a prefektus, hanem az intézmény egyik képviselője vette át a szervezőktől. Ezt követően adták át az autonómia szolgálatáért járó Gábor Áron-díjakat.

Idén a kitüntetést Szili Katalin és Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár vehette át.

A miniszterelnöki megbízott 2013-ban az elsők között állt ki az SZNT polgári kezdeményezése mellett. Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár húsz éve segíti tanácsaival, javaslataival a Székely Nemzeti Tanács munkáját, és ezek a javaslatok, tanácsok elmélyült tudáson alapuló elméleti ismeretektől egészen a mozgalmi ötletekig terjednek.

A székely szabadság napja alkalmából Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt közölte, hogy a székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl. Az államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely–magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk.

Borítókép: Székely zászlók a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2015. március 10-én (Fotó: MTI/Henning János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.