Orosz vadászgépeket vásárol Irán

Egyre szorosabb a katonai együttműködés a két szankció sújtotta ország között.

2023. 03. 11. 18:03
Teknofest Istanbul
Teknofest Istanbul ISTANBUL, TURKEY - SEPTEMBER 18: Russian aircraft Su-35 performs demonstration flights within Turkey’s largest technology and aerospace event TEKNOFEST Istanbul, at Ataturk Airport, Istanbul, Turkey on September 18, 2019. The festival will host several activities such as aviation exhibitions, seminars, workshops, drone championship, contests and concerts. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Muhammed Enes Yildirim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán Szu–35-ös harci repülőgépeket vásárol Oroszországtól – erősítette meg az iráni média a korábban már felröppent híreket. Az iráni források pontosabb részleteket, például a vásárlás összegét vagy a gépek számát nem közölték. Korábbi jelentések ugyanakkor arról szóltak, hogy a perzsa állam 24 orosz gépet kaphat meg, azt a két tucatot, amelyet eredetileg Egyiptomnak szántak, míg Kairó – amerikai nyomásra – vissza nem lépett az üzlettől.

A Szu–35-ös nem a legkorszerűbb ötödik, hanem az úgynevezett 4++ generációs vadászgép, amelyet most az ukrajnai háborúban is alkalmaznak.

A Press TV iráni csatorna emlékeztetett rá, hogy az ország évek óta nem kapott új gépeket, legutóbb a 90-es években vásárolt néhány orosz MiG–29 Fulcrumot, egyébként a 70-es évekből maradt, elavult amerikai repülőik maradtak csak. Az első Szu–35-ös 1988-ban emelkedett a levegőbe, tehát ez a típus sem éppen a legmodernebb darab, de így is nagy hasznára válhat a légierőnek.

Az iráni lemaradás oka, hogy nukleáris programja miatt az országra nemzetközi szankciókat vetettek ki, melyek megtiltották katonai eszközök értékesítését is. A 2015-ös úgynevezett atomalku után 2020 októberében azonban lejárt az ENSZ-embargó, így elméletileg elhárult az akadály a fegyverkereskedelem elől. Mivel Donald Trump korábbi amerikai elnök egyoldalúan kilépett a megállapodásból, az atomalku jövője megkérdőjeleződött – máig nem sikerült újra megállapodni –, Teherán ebből nem tudott profitálni. A Krím félsziget megszállása, majd Ukrajna megtámadása óta Oroszország ellen is szankciók vannak érvényben, ezekhez azonban Irán nem csatlakozott.

Sőt, a perzsa állam egyike azon kevés országoknak, melyek fegyverrel is támogatták az oroszokat: olcsó és nagyon hatékonynak bizonyuló kamikazedrónokat adtak át.

Habár Teherán tagadja, hogy a háború kirobbanása óta drónokat adtak volna át, a hírszerzési jelentések és bizonyítékok ezt cáfolják.

Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

Egyértelmű összefüggést persze nem lehet kimutatni a fegyverszállítmányok és a beszerzés között, mindenesetre nem elképzelhetetlen, hogy Moszkva a Szu–35-ösökkel „hálálja meg” az iráni segítséget.

 

A The New York Times műholdképek és más nyomok elemzéséből arra a következtetésre jutott, hogy az Eagle 44 bázist már elő is készítették az orosz harci gépek fogadására. Iránban eddig is bevett gyakorlat volt, hogy egy potenciális légicsapástól tartva a föld alá költöztetik a támaszpontokat, legyen szó akár repülőgépekről is.

A két tucat Szu–35-ös persze alapvetően nem borítja fel az erőviszonyokat, de szakértők abban egyetértenek, hogy mindenképpen nagy erősítést jelentenek Iránnak. További következmény lehet, hogy a térség rivális országai felpörgethetik saját fegyvervásárlásaikat. John Kirby, a Pentagon szóvivője már múlt év végén figyelmeztetett arra, hogy egyre szorosabb az orosz–iráni katonai együttműködés.

 

Borítókép: Orosz Szu–35-ös felszállása egy törökországi bemutatón. (Fotó: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.