Országos sztrájk kezdődik Franciaországban, az egész ország megbénulhat

Közlekedési dolgozók, tanárok, vegyipari dolgozók kezdnek sztrájkba és tüntetésbe ma Franciaországban. Beszámolók szerint a rendőrség mintegy másfél millió tüntetőre számít több mint 260 helyszínen. A franciák kétharmada támogatja a tüntetéseket, amelyek Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt robbantak ki, a kabinet 62-ről 64 éves korra növelné a nyugdíjkorhatárt.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian, France 242023. 03. 07. 8:42
Tüntetők Franciaország megbénítására készülnek kedden, miután Emmanuel Macron francia elnök 62 éves korról, 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. (Fotó: FRANCE 24 English / Twitter)
Tüntetők Franciaország megbénítására készülnek kedden, miután Emmanuel Macron francia elnök 62 éves korról, 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. (Fotó: FRANCE 24 English / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utcai tiltakozások kezdődnek ma Franciaországban, amiért Emmanuel Macron francia elnök 64 éves korra emelte a nyugdíjkorhatárt. A közlekedési dolgozók, a tanárok, a szemétszállítók, illetve az olaj- és vegyipari finomítók dolgozói is bejelentették, hogy részt vesznek a demonstráción. Az év eleje óta már hatodik alkalommal hirdettek országos sztrájkot és tüntetést a szakszervezetek a nyugdíjra vonatkozó módosítások miatt. Januárban több mint egymillióan vonultak utcára.

Az Elabe országos felmérése szerint a mai demonstrációt háromból két francia támogatja.

A rendőrség 260 helyszínen mintegy 1,1-1,4 millió tüntetőre számít – tudta meg az AFP névtelen forrásra hivatkozva.

A vasutasok ellenállása miatt várhatóan a mostani sztrájk hosszabb és nagyobb lesz, ugyanis azt határozatlan időre hirdették meg és úgy a belföldi, mint a nemzetközi vonalakat is érinti majd.

Eközben a közúti fuvarozók a nagyobb városokba vezető utak forgalmát lassíthatják és blokkolhatják, fennakadásokat okozva a kiskereskedelmi ellátásban is. A légitársaságok forgalmi irányítói keddi és szerdai munkabeszüntetése miatt pedig a járatok harminc százalékát kellett törölni.

A terv az, hogy megbénítsuk Franciaországot 

– mondta Fabrice Michaud, a CGT vasúti dolgozói szakszervezetének képviselője. A közlekedési miniszter, Clément Beaune a France 3 tévéadónak pedig úgy fogalmazott, hogy a tüntetések kezdete óta ez lesz az „egyik legnehezebb” sztrájknap.

– Ma egy hatalmas társadalmi mozgalom kezdődik, amelyre a politikának válaszolnia kell. Macron nem foghatja be a fülét – mondta egy interjúban Laurent Berger, a CFDT szakszervezet vezetője.

A francia szenátus ellenzi a francia államfő javaslatát, amely 62-ről, 64 éves korra emelné a nyugdíjkorhatárt. Az ügyben vitát tartanak a törvényhozásban, amely várhatóan a hónap végére zárul le. A centrista kormány a jobboldal segítségét reméli a reform elfogadtatásában.

Az Ifpo közvélemény-kutatása szerint a franciák mindössze 32 százaléka támogatta Macron nyugdíjkorhatár-módosítását.

A kormány ugyanakkor eltökélt a nyugdíjrendszer módosításainak folytatása mellett, és szerintük a sztrájknál sürgetőbb az a megélhetési válság, amellyel az ország szembe néz.

A kabinet szerint a változtatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer hiányát csökkentsék.

Macron nemrégiben pedig úgy fogalmazott: „Ha fenn akarjuk tartani a jelenlegi rendszert, akkor nincs más választás, tovább kell dolgoznunk.”

A szakszervezetek azonban azzal érvelnek, hogy a javasolt intézkedések igazságtalanok, és aránytalanul érintenék azokat az alacsonyan képzett munkavállalókat, akik nehéz fizikai munkát végeznek, és már fiatalon beléptek a munka világába.

Borítókép: tüntetők Franciaország megbénítására készülnek kedden, miután Emmanuel Macron francia elnök 62 éves korról 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt (Fotó: France 24 English/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.