Tajvan fegyverkezik: öt új katonai drónt mutatott be

Erősítik a védelmi önellátás politikáját a kínai fenyegetés miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN.com2023. 03. 14. 14:44
null
DOUNIAMAG-US-MILITARY-SPACE Fotó: HO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tajvani állami tulajdonú katonai fegyverfejlesztő cég kedden öt új típusú, saját fejlesztésű katonai drónt mutatott be, miközben a szigetország igyekszik növelni aszimmetrikus hadviselési képességeit Kína növekvő katonai fenyegetésével szemben.

Az új drónok különböző méretűek, és vagy harci, vagy megfigyelési képességekkel vannak felszerelve – mondta a CNN-nek Eric Chi, a tajvani tudományos és technológiai intézet repüléstechnikai rendszerek kutatási részlegének igazgatója, aki hozzátette, hogy az eszközöket a tajvani hadsereg különböző ágainak tervezték.

Az új globális háborús trendekre válaszul hadseregünk aktívan építi az aszimmetrikus hadviselési képességeket

– hangsúlyozta Chi.

Hozzátette, hogy az intézmény alapvető technológiák kifejlesztésén dolgozik „a védelmi önellátás nemzeti politikájának teljes körű megvalósítása érdekében”.

A népi Kína vezetése egyre gyakrabban hangoztatja területi követeléseit Tajvannal kapcsolatban, és közölte, nem zárja ki erő alkalmazását annak ellenőrzés alá vonása érdekében. Hszi Csin-ping kínai vezető hétfőn a nemzetbiztonság megerősítésére és a hadsereg „nagy acélfallá” való kiépítésére tett fogadalmat. 

Kína egyre nagyobb katonai nyomást gyakorol Tajvanra azzal is, hogy rendszeresen repülőgépeket és hadihajókat küld át a Tajvani-szoros középvonalán.

 A vonal évtizedeken át a két fél számára informális, de nagyrészt tiszteletben tartott ellenőrzési határként szolgált, amíg Peking nagyszabású hadgyakorlatokat nem indított válaszul Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök tavalyi szigetországi látogatására.

Tajvan nagymértékben támaszkodik az amerikai fegyverekre, hogy fenntartsa védelmi képességeit az egyre erősebb Kínával szemben, és számos nagy értékű terméket vásárolt. E hónap elején a Joe Biden elnök vezette kormányzat egy 619 millió dollárra becsült potenciális fegyvereladást hagyott jóvá Tajvan számára, amely magában foglalja az F–16-os vadászrepülőgépekhez szükséges rakétákat.

A szigetországi demokrácia azonban egyre nagyobb hangsúlyt helyez a saját fegyverek fejlesztésének felgyorsítására is, hogy növelje katonai képességeit, különösen az olcsóbb, mobilabb fegyverrendszereket, amelyek fontos szerepet játszhatnak egy esetleges kínai invázió feltartóztatásában.

Tavaly októberben Tajvan bejelentette, hogy idén 13,9 százalékkal növeli éves védelmi kiadásait. A hadkötelezettségi időszakot a hadköteles tajvani férfiak számára 2024-től kezdődően négy hónapról egy évre hosszabbítják meg.

 

Borítókép: az Egyesült Államok légierejének X–37B katonai drónja az amerikai űrügynökség Kennedy Űrközpontjában, Floridában 2017-ben (Fotó: US Air Force/AFP/HO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.