Enyhül a feszültség Athén és Ankara között, miniszteri találkozókat tartanak

A két ország viszonyára évtizedek óta árnyékot vet a migráció, tengeri határaik és a kölcsönös légtérsértések.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 02. 15:05
null
Dikili, 2016. április 4. Illegális bevándorlókkal a fedélzetén egy görög komphajó tart az északkelet-görögországi Leszbosz szigetén lévõ Mitilínibõl a törökországi Dikili kikötõjébe 2016. április 4-én. Az Európai Unió és a török kormány között március 18-án létrejött menekültügyi megállapodás értelmében megkezdõdött a görög hatóságok által elutasított menedékkérõk és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépõk visszaküldése Törökországba. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu) Fotó: Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországba utazik jövő héten Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter, valamint Nikosz Panajótopulosz, a görög védelmi tárca vezetője, aki vasárnap azt mondta, enyhülés jött el a két ország kapcsolatában. „Érezhető a feszültség csökkenése” – fogalmazott Panajótopulosz a Mega görög televíziós csatornának adott interjúban, kiemelve, hogy februárban és márciusban egyetlen török harci repülőgépet sem észleltek az Égei-tenger Görögországhoz tartozó szigetei fölött.

Mitarákisz azt mondta, Süleyman Soylu török belügyminiszter társaságában felkeresi a földrengés sújtotta Hatay tartományt, Panajótopulosz pedig korábban arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint ugyanazon a napon Hulusi Akar török védelmi miniszterrel egyeztet majd.

Ugyancsak vasárnap a Katimerini című görög napilap azt írta, Ankara teljesen más hangot üt meg Görögországgal kapcsolatban. Elemzők szerint a február 6-i, Törökország és Szíria egy részén pusztító, több mint ötvenezer halálos áldozattal járó földrengés, illetve az ennek nyomán érkező nemzetközi segítséget követően a két NATO-tagállam a köztük lévő feszültség csökkentésére törekszik.

Athén és Ankara viszonyára évtizedek óta árnyékot vet a migráció, tengeri határaik és a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége. Tavaly 234 alkalommal repültek át török katonai gépek görög terület fölött. A görög védelmi tárca az görög szuverenitásba ütközőnek tekinti a légtérsértéseket.

Borítókép: Illegális bevándorlókkal a fedélzetén egy görög komphajó tart az északkelet-görögországi Leszbosz szigetén lévõ Mitilínibõl a törökországi Dikili kikötõjébe 2016. április 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.