Fokozódnak a harcok Szudánban + videók

A szudáni orvosok központi bizottsága szerint legalább 56 ember meghalt és 595 megsebesült a szombaton kezdődött összecsapásokban Szudánban, a helyi hadsereg és félkatonai fegyveresek között dúló fegyveres harcokban. Kartúm több részén vasárnap kora reggel is robbanásokat lehetett hallani.

Magyar Nemzet
2023. 04. 16. 8:03
DAGLO, Mohamed Hamdán
Kartúm, 2023. április 15. Füst gomolyog a szudáni fõváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 15-én, miután harcok robbantak ki az ország tényleges vezetõjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erõk (RSF) és a hadsereg között. MTI/AP/Marvan Ali Fotó: Marvan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szudánban a 2021. évi puccs óta hatalmon lévő két rivális tábornok vetélkedése utcai harcokba, légi támadásokba és a médián keresztüli fenyegetésekbe torkollott szombaton. A félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) azt állította, hogy elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét és az elnöki palotát, és felszólították a lakosságot, közöttük a katonákat, hogy forduljanak a hadsereg ellen. Az RSF továbbá azt állítja, hogy ők tartják ellenőrzésük alatt a főváros repülőterét és más kulcsfontosságú létesítményeket Kartúmban, ahol a harcok az éjszaka folyamán is folytatódtak.

Tüzérségi tűz, légi felderítés és rettegő lakosság

A fővárossal szomszédos Omdurmanban és a közeli Bahriban vasárnap kora reggel nehéztüzérségi fegyverekből leadott lövéseket hallottak. Szemtanúk a vörös-tengeri Port Sudan városából is lövöldözésről számoltak be.

A hadsereg szerint a repülőgépek az RSF támaszpontjait támadták, és az ország légiereje szombat este felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonukban, amíg a félkatonai tevékenység teljes légi felmérését végzik.

A kartúmi lakosok pánikról és félelemről számoltak be a BBC brit közszolgálati csatornának. Egyikük arról beszélt, hogy a sajátjával szomszédos házra is lövéseket adtak le.

Legalább 56 civilt öltek meg az ország városaiban és régióiban – közölte egy szudáni orvosok által létrehozott bizottság, hozzátéve, hogy több tucatnyi katona halt meg, akik közül néhányat kórházakban kezeltek. Összesen legalább 595 ember sebesült meg – közölték. A BBC szerint a Világélelmezési program (WFP), az ENSZ élelmiszersegélyek eljuttatásával foglalkozó szervezetének három alkalmazottja is meghalt, miután az RSF és a fegyveres erők tüzet nyitottak egy katonai bázisnál Kabkabijában, az ország nyugati részén.

A BBC-nek egy brit–szudáni orvos azt mondta, Kartúm egyes részein nincs áram. „Nagyon meleg van, de nem nyithatjuk ki az ablakokat, a zaj fülsiketítő”. Egy másik szemtanú, aki kenyai testvérén keresztül beszélt a BBC-vel, azt mondta: „A lövöldözés még mindig tart, és az emberek bent maradnak a házban, nagy a pánik és a félelem”.

Elmondása szerint a lakosok nem számítottak az összecsapásokra. Sokakat éppen közlekedés közben értek a harcok, így elakadtak, mivel hidakat és utakat zártak le, sok iskolát pedig bezártak.

 

A nemzetközi közösség egységesen fegyvernyugvást követel

Az MTI összesítése szerint az ENSZ, az Egyesült Államok, Oroszország, Olaszország, Szaúd-Arábia, az Afrikai Unió, az Arab Liga, az Európai Unió, sőt még a volt szudáni polgári miniszterelnök, Abdalla Hamdok is fegyvernyugvásra szólított fel. Az Arab Liga vasárnapra rendkívüli ülést hirdetett Szudánnal kapcsolatban. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a két hadviselő felet: a hadsereg vezetőjét, Abdel-Fattah Burhánit, és a félkatonai erők parancsnokát Mohamed Hamdán Daglót, más néven Hemedtit, továbbá Abdel-Fattáh esz-Szíszit, hogy lépjen fel az erőszak azonnali leállítása érdekében.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a helyzet a polgári vezetésű átmenetről szóló tárgyalások közepette alakult ki, amelyek célja a demokratikus rendszer visszaállítása az országban.

„A főbb felek néhány héttel ezelőtt Kartúmban nagyon fontos keretmegállapodást kötöttek arról, hogy miként folytassák a polgári kormányzás felé történő átmenetet. És valódi előrelépés történt” – mondta Blinken egy vietnami sajtótájékoztatón.

Ez egy törékeny helyzet. Vannak más szereplők, akik ellenállnak ennek a folyamatnak. De ez egy valódi lehetőség arra, hogy végre továbbvigyük a civil vezetésű átmenetet, amelyet mi és más országok is igyekszünk támogatni

– tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Blinken elmondta, hogy sürgeti Abdel Fattah Abdelrahman al-Burháni tábornokot és Mohamed Hamdan Degalo tábornokot, hogy tegyenek aktív intézkedéseket a feszültségek csökkentése és az összes civil biztonságának garantálása érdekében.

 

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 15-én, miután harcok robbantak ki az ország tényleges vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) és a hadsereg között (Fotó: MTI/AP/Marvan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.