Hiába hagyott fel Kína az egygyermekes politikával, mégis megelőzik

Hamarosan már nem Kína lesz a világ legnépesebb országa

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 04. 19. 13:14
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India az év közepére megelőzi Kínát, és a világ legnépesebb országává válik – írja a BBC az ENSZ által közzétett adatokra hivatkozva. 

India népessége a becslések szerint eléri az 1428,6 millió főt, míg Kína lemarad 1425,7 millió fővel. Ez azt mutatja, hogy Indiában 2,9 millióval több ember él majd, mint ázsiai szomszédjában.

Az ázsiai országok egyenként több mint 1,4 milliárd fővel rendelkeznek, és nagyjából hetven éve a világ népességének több mint egyharmadát adják.
India népességszáma azonban csak becslésnek tekinthető, mivel 2011 után nem volt népszámlálás az országban.

A BBC elárulja, az ENSZ becslése nem tartalmazza Kína két különleges közigazgatási területének, Hongkongnak és Makaónak, valamint Tajvan szigetének lakosságát, amelyet Peking szakadár tartománynak tekint, és amelyet egy napon egyesíteni kíván az anyaországgal. Tajvan azonban a kínai szárazföldtől különállónak tekinti magát, saját alkotmánnyal és demokratikusan választott vezetőkkel.

Novemberben a világ népessége átlépte a nyolcmilliárdot. Szakértők szerint azonban a növekedés már nem olyan gyors, mint korábban, és 1950 óta a leglassabb ütemű. Indiában és Kínában is csökkent a termékenységi ráta. Ezek alapján 

Kínában a népesség jövőre csökkenni kezd, annak ellenére, hogy az ország 2016-ban felhagyott az egygyermekes politikával, és ösztönzőket vezetett be a párok számára, hogy két vagy több gyermeket vállaljanak. Ám ezzel együtt Indiában is jelentősen csökkent a termékenységi ráta az elmúlt évtizedekben, az 1950-es egy nőre jutó 5,7 születésről napjainkra 2,2 születésre.

Az UNFPA megbízásából készült felmérés szerint az indiaiak többsége úgy nyilatkozott, hogy országukban túl nagy a népesség és túl magas a termékenységi ráta. Háromból majdnem két válaszadó a gazdasági kérdéseket jelölte meg legfőbb aggodalomként, amikor a népességnövekedés szóba jött.

Demográfusok szerint azonban az, hogy az indiai népesség megelőzi Kína népességét, nem ad aggodalomra okot, 

„Ehelyett inkább a haladás, a fejlődés és a törekvések szimbólumaként kell erre a folyamatra tekinteni, ha az egyéni jogokat és választási lehetőségeket tiszteletben tartják” – áll az ENSZ jelentésében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.