Javában zajlik a toborzókampány az orosz közösségi médiában

A nemrég nyilvánosságra került információk szerint Oroszország legnépszerűbb közösségimédia-platformján március óta hétszer annyi toborzási hirdetés jelent meg, mint a tavaly nyári kampány során.

Gábor Márton
2023. 04. 22. 11:54
null
Moszkva, 2023. április 12. A Wagner orosz katonai magánvállalat toborzóplakátja egy moszkvai lakónegyedben 2023. április 12-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VKontakte (VK) orosz közösségimédia-platformon 75 ezer olyan hirdetés jelent meg az ukrajnai háború kezdete óta, amelyben arra szólítják fel a lakosokat, hogy lépjenek be a hadseregbe. A toborzási hirdetések hetven százalékát az elmúlt két hónapban tették közzé VK-hoz tartozó nyilvános oldalakon, a többi között kórházak, munkaügyi központok, könyvtárak, sőt óvodák fiókjain is.

Tavasszal Oroszország-szerte egyfajta online mozgósítás kezdődött, amelynek keretében március eleje óta legalább 53 ezer posztot tettek közzé a VK felületein, hogy a fegyveres erőkhöz való csatlakozásra buzdítsák az embereket 

– összesen hétszer annyit, mint a tavaly nyári, önkénteseket célzó toborzási kampány során. Az ilyen posztok csaknem kilencven százaléka szerződéses szolgálatra szólítja fel a lakosokat, további két és félezer hirdetéssel pedig önkénteseket keresnek és a Wagner-magánhadsereg számára toboroznak. Korábban, az orosz erők létszámának növelése érdekében a Wagner-csoportnak azt is engedélyezték, hogy zsoldosokat toborozzanak a börtönökben.

A Bloomberg szerint a Kreml összesen négyszázezer szerződéses katonát tervez hadba küldeni 2023-ban. Az ügynökség szerint erre azért van szükség, hogy elkerüljék a 2024-es elnökválasztás előtti második mozgósítási hullámot. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten aláírta az elektronikus behívásról szóló törvényt, amely sokkal könnyebbé tette az oroszok behívását a háborúba, ám egyelőre önkéntesekkel próbálják betömni az emberhiányt.

A Kreml, hogy pótolja a létszámveszteséget, már megkezdte az értékes személyzet átcsoportosítását is a frontra: februárban sok katona érkezett a Csendes-óceáni Flotta hajóiról a Donyeck megyei Vuhledarba. – Ezek igen értékes szakemberek. Az a tény, hogy Ukrajnába küldik őket, azt mutatja, hogy a védelmi minisztérium mennyire igyekszik elkerülni a mozgósítást  – jegyezte meg Kirill Mihajlov katonai elemző, hozzátéve:

A korábbi kísérlet a rejtett mozgósításra kudarcot vallott. Tavaly nyáron csak néhány tízezer embert sikerült bevenni a hadseregbe. Most pedig a védelmi minisztériumnak még kevesebb esélye van arra, hogy teljesítse a kijelölt normákat.

– Nyáron az emberek rövid távú szerződésekkel mentek a háborúba, hogy némi pluszpénzt keressenek. Most a védelmi minisztérium határozatlan idejű szerződéseket köt, amelyeket csak Putyin döntése alapján fognak felbontani. Sokkal nehezebbé vált a katonák toborzása. Annál is inkább, mert az embereknek már elképzelésük van a fronton kialakult helyzetről – magyarázta Mihajlov.

Az orosz hadsereg reklámkampányának részeként egyébként egy videót is közzétettek, amelyben dicsőséget és magas fizetést ígérnek a most csatlakozó katonáknak. 

A moszkvai védelmi minisztérium videójában arra szólítják fel az oroszokat, hogy adják fel civil állásukat, és kössenek szerződést a hadsereggel.

A videóban egy biztonsági őr, egy edző és egy taxisofőr látható, akik a jelek szerint kiábrándultak a civil életből, és a hadseregbe való belépésük után találták meg a valódi énjüket. A belépőknek legalább 204 ezer rubel (2500 dollár) havi fizetést ígérnek, ami az orosz átlag négyszerese.

Vlagyimir Putyin elnök 2022 szeptemberében bejelentette a részleges mozgósítást, amelynek célja új katonák toborzása volt, függetlenül attól, hogy azok be akartak-e lépni a hadseregbe. Ezúttal a moszkvai hatóságok a jelek szerint igyekeznek elkerülni a mozgósítás nyílt meghirdetését.

A Kremlben nincs szó újabb mozgósítási hullámról

 – mondta Dmitrij Peszkov szóvivő. 

Áprilisban az orosz parlament megkönnyítette a hadsereg új tagjainak toborzását és megnehezítette a sorozás elkerülését azzal, hogy jóváhagyta a behívópapírok online kézbesítésének megkezdésére vonatkozó jogszabályt. 

Egy Putyin által 2022 szeptemberében kiadott rendelet értelmében pedig a hadseregbe jelentkezők nem hagyhatják el a hadsereget, amíg a háború, amelyet Oroszországban hivatalosan különleges katonai műveletnek neveznek, véget nem ér.

Borítókép: A Wagner orosz katonai magánvállalat toborzóplakátja egy moszkvai lakónegyedben 2023. április 12-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.