Macron Kínában: A világ országai vállaljanak felelősséget a békéért!

Kína európai uniós nagykövete eközben meghökkentő kijelentést tett.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 12:30
MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping
Peking, 2023. április 06. A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (j) és Hszi Csin-ping kínai államfõ a pekingi Nagy Népi Csarnok elõtt tartott fogadási ünnepségen 2023. április 6-án. MTI/EPA/AP pool Fotó: Ng Han-kuan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Pekingben találkozott kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel. A francia vezető azzal a céllal érkezett Kínába, hogy eltántorítsa Kínát attól, hogy Oroszország mellé álljon az ukrajnai háborúban.

Egy aláírási ceremónia után a sajtónak nyilatkozva Macron elmondta, hogy ő és Hszi elvi szinten egyetértettek megbeszéléseik során.

Hszi önmérsékletre szólított fel minden politikai felet Ukrajnában, és kijelentette, hogy Kína reméli, hogy a béke politikai megoldás útján valósul majd meg. A kínai vezető elítélte a civilek elleni ukrajnai bombázásokat is.

Biztosítanunk kell, hogy a civileket megvédjék, és ne használjanak nukleáris fegyvereket

– mondta Hszi.  

Ami a kínai-uniós kapcsolatokat illeti, a kínai vezető kifejezte, Peking kész az EU-val minden szinten újrakezdeni a cserekapcsolatokat, kizárva a beavatkozást, és új lendületet adni a kétoldalú viszonynak. Hszi azt is megjegyezte, Kínának és Franciaországnak együtt megvan a képessége arra, hogy áthidalja a különbségeket és a korlátokat, miközben a világ mélyreható történelmi változásokon megy keresztül. Megismételte a korábbi 12 pontos kínai békejavaslatnak azt az elemét, miszerint a konfliktus rendezése során figyelembe kell venni minden fél jogos biztonsági érdekeit. 

A kínai elnök nem ítélte el az orosz agressziót és arra vonatkozóan sem tett utalást, hogy bármilyen irányba igyekezne befolyásolni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akihez egyébként szoros barátság fűzi.

Macron a France24 francia hírportál szerint kollégájánál erősebb szavakkal ítélte el az Ukrajnában elkövetett humanitárius jogsértéseket, és felszólalt a nukleáris fegyverek használata ellen.

A francia elnök béketárgyalásokat is sürgetett. Szerinte „a fenntartható, hosszú távú béke megteremtésének szükségessége” Európában egy „sokkal mélyremenőbb párbeszéden” múlik, amelyet diplomáciai úton kell lefolytatni Oroszországgal.

Anélkül, hogy közvetlenül megnevezte volna Kínát, azzal a felhívással zárta beszédét, hogy a világ országai „vállaljanak felelősséget a békéért” egy aggasztó időszakban.

Xi egy hatalmas, kínai és francia zászlókkal szegélyezett vörös szőnyegen fogadta vendégét, miközben az országok nemzeti himnuszai szóltak – jelentette az eseményről az AFP hírügynökség.

 

Nem olyan határtalan barátság Kína európai uniós nagykövete egy interjúban kijelentette, hogy a kritikusok félreértelmezték országa és Oroszország kapcsolatát. Fu Cong szerint a határtalan barátság „nem több, mint szónoki fordulat”. Elmondta azt is, hogy Kína nem nyújtott katonai segítséget Oroszországnak, és nem ismerte el az ukrán területek annektálására irányuló erőfeszítéseit sem, beleértve a Krímet és a Donbaszt. Peking nem ítélte el az inváziót, mert megértette Oroszország állításait a NATO elleni védelmi háborúról – mondta. Hozzátette, kormánya úgy véli, hogy „a kiváltó okok sokkal bonyolultabbak, mint ahogy azt a nyugati vezetők állítják”.

Borítókép: a hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (j) és Hszi Csin-ping kínai államfő a pekingi Nagy Népi Csarnok előtt tartott fogadási ünnepségen 2023. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.