Előnytelen társaságban megy udvarolni Emmanuel Macron

A héten hivatalos látogatáson vesz részt Emmanuel Macron francia elnök Kínában. Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozójától azt reméli, Franciaország hatékony közvetítő lehet abban, hogy Kínát a semlegesség felé terelje, miután az ázsiai ország az Oroszországhoz való közeledés jeleit mutatja. Macron némileg szerencsétlen útitársat kapott: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az utóbbi napokban tett megszólalásait a kínai partnerek meglehetősen hűvösen fogadták.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 5:30
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2023. február 9. Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfõit tömörítõ Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésére 2023. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök ambiciózus látogatást tesz a héten Pekingben. A francia elnök Kína, a közelmúltban Oroszország felé tett gesztusai miatt utazik hivatalos látogatásra Hszi Csin-ping kínai vezetőhöz. Macron azt reméli, el tudja tántorítani Hszit attól, hogy még jobban összebarátkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Macron terve: a személyesség

Nem világos azonban, hogy Macronnak milyen befolyása van; és a kedden kezdődő háromnapos útját meglehetősen zavaros környezetben teszi. Európa továbbra is az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolatok megszakításának hatásaitól szenved, a geopolitikai feszültségek pedig egyre fokozódnak Kína és az Egyesült Államok, a világ két legnagyobb gazdasága között.

A francia elnök személyesebb kártyát akar kijátszani kínai kollégájával, miután heves bírálatokat kapott a Putyinnal folytatott többórás eredménytelen telefonbeszélgetései miatt, amelyekkel tavaly nem sikerült megállítani Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját.

Macron várhatóan több órán át fog tárgyalni Hszivel, és az út során ellátogat egy olyan városba is, amely személyes értéket képvisel a kínai elnök számára.

Egy kezünkön meg lehet számolni, hogy hány olyan világvezető van, aki mélyreható megbeszélést folytathatna Hszivel

– mondta az Elysée-palota egyik tanácsadója.

A francia elnök nem büszkélkedhet jó eredményekkel, ha a közvetítésről van szó

Míg Franciaországban mérsékeltek az áttörésre vonatkozó várakozások, más nyugati tisztviselők körében még sötétebb a vélemény.

Tekintettel Macron sikertelen próbálkozásaira a konfliktusok megoldásában vállalható központi szerep iránt – ide sorolható az ukrajnai háború megállítása vagy az iráni nukleáris megállapodás megmentése – az Egyesült Államokban és máshol is kételkednek abban, hogy ez az utazás jelentős eredményeket fog hozni.

A Fehér Ház nem nagyon számít arra, hogy Macron áttörést ér el: kormányzati tisztviselők szerint Hszi Csin-ping nem valószínű, hogy eleget tesz Macron kéréseinek, vagy visszafogja Kína önérzetes és veszélyes csendes-óceáni tevékenységét. A Fehér Ház tanácsadói sajnálkozva emlékeztek vissza Macron több mint egy évvel ezelőtti sikertelen próbálkozásaira is, amelyek arra irányultak, hogy béketeremtő szerepet töltsön be az ukrajnai invázió előestéjén. Ezzel együtt „nincs rosszindulat Macron pekingi erőfeszítéseivel szemben” – hangsúlyozták a Politicónak nyilatkozó tisztviselők.

Egy kellemetlen útitárs

Ami azonban tovább nehezítheti Macron törekvéseit, az az elnökkel együtt utazó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a kínaiak között kialakuló viszály.

Csütörtökön az Európai Unió és Kína közötti kapcsolatokról tartott nagy horderejű beszédében Von der Leyen felszólította az uniós országokat, hogy „csökkentsék a Kínától való túlzott függés kockázatát”. Arra is utalt, hogy az EU elállhat a Kínával 2020-ban megkötött, de később elakadt, mérföldkőnek számító kereskedelmi megállapodástól. A kínai diplomaták gyorsan visszavágtak. Fu Cong, Kína európai uniós nagykövete pénteken azt mondta, „egy kicsit csalódott”.

Ez a beszéd sok félreértelmezést és a kínai politika és a kínai álláspontok félremagyarázását tartalmazta

– mondta Fu a CGTN állami műsorszolgáltatónak.

Macron ugyanakkor hangsúlyozta, hogy célja, hogy „megpróbálja minél jobban bevonni Kínát, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra” olyan témákban, mint például a nukleáris fegyverek.

Kérdés, mit gondol Kína

A francia fél azt reméli, hogy a Macron által Hszivel négyszemközt eltöltött idő segít megnyerni a kínai támogatást olyan kérdésekben, mint az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz támadások leállítása vagy az ukrán gyerekek illegális elszállításának megállítása.

Várhatóan Macron megpróbálja majd tesztelni Hszi reakcióját arra is, hogy Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy nukleáris rakétákat helyez el Belaruszban, mivel ez a döntés szembemegy Kína álláspontjával. A találkozóra ráadásul alig egy hónappal azután kerül sor, hogy Peking nyilvánosságra hozta az ukrajnai konfliktus megoldására vonatkozó tizenkét pontos tervét, amelynek szintén voltak nonproliferációra és a hidegháborús gondolkodástól való tartózkodásra kötelező pontjai.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.