„Moldova Ukrajna legkiszolgáltatottabb szomszédja”

Moldova az európai családhoz tartozik, és az európai közösség minden támogatást megad számára, hogy megvédhesse magát az orosz destabilizációs kísérletekkel szemben – mondta Olaf Scholz német kancellár hétfőn Bukarestben, ahol Maia Sandu moldovai és Klaus Iohannis román elnökkel tanácskozott az ukrajnai háború miatt Moldovában kialakult helyzetről.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 04. 03. 21:20
SANDU, Maia;
Brüsszel, 2021. január 18. Maia Sandu moldovai elnök a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott brüsszeli találkozóján 2021. január 18-án. MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös sajtóértekezletükön a kancellár üdvözölte a chisinaui vezetés Ukrajnával vállalt szolidaritását, európai elkötelezettségét, integrációs reformtörekvéseit, és köszönetet mondott Romániának, amiért gondoskodik – az orosz gáz és villanyáram nélkül maradt – Moldova energiaellátásáról. 

A találkozón természetesen Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáról és annak Moldovát érintő következményeiről is beszéltünk. 

Egyetértettünk abban, hogy Oroszországnak véget kell végre vetnie ennek a háborúnak, vissza kell vonnia csapatait Ukrajnából, hogy eljuthassunk egy igazságos békéhez – mutatott rá a német kancellár. 

A Moldova elleni orosz destabilizációs kísérletekről szóló hírekre reagálva Scholz leszögezte: minden állam szuverenitása és területi integritása sérthetetlen, a helsinki egyezménynek ezen Oroszország által ratifikált előírása továbbra is érvényben van, ezért a nemzetközi közösség minden lehetséges támogatást megad Moldovának, hogy megvédhesse magát. 

A moldovai államfő kijelentette: 

 

országa Ukrajna legkiszolgáltatottabb szomszédja, ezért számára életbevágóan fontos partnereinek támogatása. 

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy a pénzügyi segítségen kívül Moldova fegyverekre, katonai felszerelésekre is igényt tart-e, Maia Sandu azt válaszolta: igyekeznek megszilárdítani Moldova védelmi képességeit, emelték a katonai kiadásokat, de rövid idő alatt nem lehet csodákat tenni, úgyhogy Chisinaunak szüksége van a partnerek támogatására, beleértve a védelmi rendszer erősítését is. 

Klaus Iohannis román államfő rámutatott: a háromoldalú egyeztetésen Románia és Németország egyértelműen jelezte, hogy Chisinau mellett áll, mivel Moldova az utóbbi időben az alkotmányos rendet aláásó kísérletekkel szembesült. 

Június 1-jén Chisinauban rendezik meg az európai politikai közösség – az EU és további 17 európai ország – második csúcstalálkozóját, az európai kontinens biztonságának, stabilitásának és jólétének erősítése érdekében.

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott brüsszeli találkozóján 2021. január 18-án. (Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.