Női papok, hangos királyi ima, más vallások vezetői – íme, az újdonságok Károly király koronázásánál

Több ízben változtattak a koronázási szertartáson.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 04. 30. 12:55
null
Britain's King Charles III (C) and Britain's Camilla, Queen Consort (centre right) attend a ceremony to present the new standards and colours to the Royal Navy, the Life Guards of the Household Cavalry Mounted Regiment, The King’s Company of the Grenadier Guards and The King’s Colour Squadron of the Royal Air Force at Buckingham Palace, in London, on April 27, 2023. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Károly király koronázása iránt érdeklődő emberek, a nyilvánosság most először kap aktív szerepet a szertartásban: a világ minden tájáról felkérik majd őket, hogy kiáltsanak és esküdjenek hűséget a királynak – adta hírül a BBC. Ez, a nyilvános fogadalomtétel egyike azon változtatásoknak, amelyek korábban nem voltak, s megváltoztatják az ősi szertartás eddigi menetét. 

A koronázási ünnepségen, amely tele van újdonságokkal, a női papok is kiemelt szerepet kapnak, és maga a király is hangosan imádkozik majd. A keresztény szertartáson most először más vallások vallási vezetői is aktívan részt vesznek. Ez lesz az első koronázás, amelyen más, Nagy-Britanniában beszélt nyelvek is helyet kapnak: a himnusz walesi, skót és ír dialektusban is elhangzik majd. 

A más vallások figyelembevételét célzó változtatások ellenére a király által letett három eskü, amely a szertartás középpontjában áll, változatlan marad, beleértve a protestáns református vallás fenntartására tett ígéretet.

A canterburyi érsek szerint az istentisztelet elismeri és ünnepli a hagyományokat, valamint új elemeket is tartalmaz, amelyek tükrözik a mai társadalom sokszínűségét.
A nyilvánosság most először kap aktív szerepet a szertartásban: a világ minden tájáról felkérik majd az embereket, hogy kiáltsanak és esküdjenek hűséget a királynak. Ez a nyilvános tiszteletadás a régi helyébe lép, ahol az örökös tagok esküsznek hűséget az új uralkodónak. Ehelyett mindenkit, aki az apátságban tartózkodik vagy otthon nézi, együtt tehet esküt a Lambeth-palota által milliók kórusának nevezett eseményen.

Az eskütétel után a canterburyi érsek felszólal: „Isten óvja a királyt”, és mindenkit arra kérnek, hogy válaszoljon: „Isten óvja Károly királyt. Éljen soká Károly király. Éljen a király örökké.”

Borítókép: Károly király és Kamilla királyné (Fotó: AFP/Stefan Rousseau)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.