Olaf Scholz gyenge vezetői képességeit és hiányzó hivatástudatát sejteti a The Economist

A brit lap szerint a német kancellár az otthon elköltött ebédje után már nem nagyon akar hallani munkahelyi problémákról, délután pedig inkább olvas és korán ágyba bújik.

Munkatársunktól
2023. 04. 13. 14:10
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. március 23. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Economist legfrissebb számában hosszasan taglalták Olaf Scholz német kancellár kormányzási stílusának visszásságait. A brit lap egyebek mellett a Scholz és elődje, Angela Merkel között vont párhuzammal érzékeltette a jelenlegi vezető gyengeségeit. – Abban is éles a kontraszt kettejük között, hogy Merkel általában elsőként érkezett a kormányegyeztetésekre és koalíciós tárgyalásokra, ahonnan jellemzően utolsóként távozott. Emellett az előző kancellár ügyelt arra is, hogy minél több szereplővel beszéljen, s erre órákat áldozott. Ezzel szemben Scholz meglehetősen rövid és szűkre szabott egyeztetéseket tart, ráadásul leginkább egyszerre csak egyvalakivel beszél – írták. Egy meglehetősen epés mondatokkal Németország jelenlegi vezetőjének elhivatottságát is megkérdőjelezték: 

„egy világhatalom vezetőjétől meglehetősen szokatlan módon Scholz ragaszkodik ahhoz, hogy az ebédjét otthon, a feleségével közösen költse el, s ekkorra már a munkahelyi problémákról sem nagyon akar hallani a német kancellár, aki ilyenkor egy jó könyvbe szeret temetkezni, az olvasás után pedig korán ágyba bújik.”

Az Economist szerint mindez ahhoz vezetett, hogy nemcsak a hárompárti koalíción belül váltak rendszeressé a komolyabb súrlódások, hanem már az USA-nak és több európai országnak – köztük Németország első számú szövetségesének, a franciáknak is – szaporodnak a konfliktusai a Scholz-adminisztrációval.

Furcsa párosként említették Olaf Scholzot és jobbkezét, Wolfgang Schmidtet. A közelségük folytán a sajtóban csak Wolafnak nevezett duó már húsz éve működik együtt, s ez alatt az idő alatt Scholz bizalmi embere meglehetősen nagy befolyásra tett szert. A lap szerint Schmidt portfóliója már olyan széles – a különleges ügyekért felelős miniszteri pozíciója mellett például a kancellária 600 főt is meghaladó személyzetét koordinálja –, hogy politikacsináló helyett leginkább egyfajta ügynöknek tűnik. 

Megjegyezték:

Scholz jobbkezének még a titkosszolgálatok munkájára is van rálátása. 

Schmidt megkerülhetetlensége a kormányon belül is feszültséget okoz, hiszen az Economist német külügyi forrásai attól tartanak, hogy a most létrehozni kívánt nemzetbiztonsági tanács vezetője is Scholz bizalmi embere lehet, amit pedig sokan elleneznek a kabineten belül. Így pedig tovább húzódhat a kancellária és a külügyminisztérium rivalizálását enyhíteni szándékozó intézmény megalakulása.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.