Politikai vetülete lehet a dalai láma félreértelmezett videójának

A tibeti vezető szerint „Kína-barát források” állnak a videó közösségi médiában való elterjedése mögött.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2023. 04. 14. 11:39
null
(FILES) In this file photo taken on December 29, 2022, Tibetan spiritual leader Dalai Lama waves during his first day of teaching session at the Kalachakra Ground in Bodhgaya. - The Tibetan spiritual leader the Dalai Lama apologised on April 10, 2023 after a video which showed him asking a boy to suck his tongue triggered a backlash on social media. (Photo by Sanjay KUMAR / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félremagyarázták a dalai lámáról készült, az elmúlt napokban elterjedt és nagy visszhangot kiváltott videón látottakat – véli az emigráns tibeti kormány vezetője. A felvételen a dalai láma egy kisfiút kért meg arra, hogy vegye a szájába nyelvét. 

Penpa Cering erről Újdelhiben nyilatkozott a külföldi újságírók dél-ázsiai szervezetének meghívott vendégeként. Mint mondta, a legfőbb tibeti vallási vezető együttérzése és szeretete a videó által okozott félreértések felett áll. Miközben védelmébe vette a dalai lámát, sérelmesnek találta a videón látottakkal kapcsolatos „célozgatásokat”.

Kijelentette, hogy:

őszentsége mindig is követte a buddhista szerzetesek életét, beleértve a cölibátust is. Többéves spirituális gyakorlata túlmutat az érzéki örömökön.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a felvételen egy fiatal fiú egy nyilvános vallási rendezvényen megkérte a dalai lámát, hogy megölelhesse. A láma magához hívta az emelvényre és megölelte, majd arra kérte, hogy csókolja arcon, utána pedig, hogy az ajkán. Először az arcára kap egy puszit a láma, majd megöleli a kisfiút. Utána a saját szájára mutat, majd ad a fiú szájára egy puszit, miközben a közönség nevet.

A videón látottak okozta felháborodás nyomán a Nobel-békedíjas 14. dalai láma közleményben kért bocsánatot.

A 87 éves dalai láma, Tendzin Gyaco a tibeti buddhizmus vezéralakja, 1959 óta él önkéntes száműzetésben Indiában.

Pempa Cering az esettel kapcsolatban azt is állította, hogy a vizsgálatok szerint:

„Kína-barát források” állnak a videó közösségi médiában való elterjedése mögött. 


Hozzátette: 

nem lehet figyelmen kívül hagyni ennek az incidensnek a politikai vetületét

– közölte a BBC.

Borítókép: Tendzin Gyaco  (Fotó: Sanjay Kumar/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.