Szüneteltetné az együttműködést Bosznia és a NATO között Milorad Dodik

A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint amíg tart az ukrajnai konfliktus, addig le kell állítani minden olyan gyakorlatot, amelyet az ország fegyveres erői hajtanak végre külföldi csapatokkal. Milorad Dodik a nyugati nyomásgyakorlás ellenére kitart azon álláspontja mellett is, hogy nem vezethet be az állam szankciókat Oroszországgal szemben. Az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége azonnal szeparatizmussal vádolta meg a szerb politikust.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 16:23
null
BOSNIA-POLITICS-ELECTIONS Fotó: ELVIS BARUKCIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosznia-Hercegovina fegyveres erői és a NATO hagyjanak fel a közös gyakorlataikkal, erre szólította fel az ország soros elnöki tisztét betöltő Zeljka Cvijanovicot találkozójuk alkalmával Milorad Dodik. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint az együttműködésnek szünetelnie kell, amíg tart az ukrajnai konfliktus, de a szünet más országokra is kiterjedne. Dodik kijelentette, hogy a nyugati országok azt követelik Boszniától, hogy vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben. „Azt kérik, hogy ne is kérdezzünk semmit, csak kövessük a politikájukat, de mi nem akarunk alávetettséget" – húzta alá a politikus. Dodik rámutatott, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság nem kíván igazodni egyik oldalhoz sem.

 

Saját magunk akarunk dönteni az ügyeinkről. Én sem döntök a Nagy-Britanniával és az Amerikával kapcsolatos dolgokról, de nem akarom azt sem, hogy itt ők döntsenek

 

– tette hozzá az elnök.

Ahogyan az elmúlt harminc évben, úgy a továbbiakban is megvédi az Amerikai Egyesült Államok Bosznia területi integritását, szuverenitását és többnemzetiségét – írja közleményében az USA szarajevói nagykövetsége. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy Milorad Dodik boszniai szerb vezető szeparatista retorikája és elszakadással való fenyegetőzése felelőtlen, veszélyes és káros Bosznia eurointegrációs folyamatára nézve.

Bosznia-Hercegovina alkotmánya nem teszi lehetővé, hogy bármely entitás, illetve adminisztrációs egység kiváljon, és az USA nem is fogja nyugalomban tűrni, ha Dodik újabb konfliktust szítana az országban – áll a washingtoni diplomáciai képviselet által kiadott dokumentumban. Az USA nagykövetsége számára elfogadhatatlan a boszniai szerb elnök azon kijelentése is, miszerint Boszniának fel kell hagynia minden együttműködéssel a NATO-val.

 

Michael Murphy amerikai nagykövet kijelentéseire azonnal reagált a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

 

„Ez a magánháború, amelyet ellenem folytat, nem válik sem az ő, sem az Egyesült Államok dicsőségére. Washingtonnak tudnia kellene, hogy mit művel Murphy Boszniában” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Srna hírügynökségnek Dodik. Hozzátette, hogy az amerikai diplomata nem a boszniai alkotmány tolmácsa, sőt, a daytoni megállapodásé sem. „A Szerb Köztársaság jóváhagyása nélkül nem lesz együttműködés senkivel, így a NATO-val sem, amennyiben az szembe megy a saját érdekeinkkel” – szögezte le Milorad Dodik. A boszniai szerb elnök hangsúlyozta: Murphy az amerikai nagykövetségből szinte már egy ellenzéki pártot kreált, amelynek csak az a feladata, hogy kommentárokat fűzzön a hatalmi pártok nyilatkozataihoz, napi írásaival, közleményeivel pedig megalázza az országot, amelyet képvisel.

Borítókép: Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke (Fotó: AFP/Elvis Barukcic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.