A német militáns zöldekhez is gurulnak a dollárok

Az egyik radikális német „zöld” aktivista csoport, a Letzte Generation (Utolsó nemzedék) tagjai ellen zajló nyomozás a magyarországi dollárbaloldal amerikai finanszírozásához hasonló botrányra derített fényt. A német hatóságok bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják a klímaharcosokat, akik több hasonló csoporttal együtt dollármilliókat kaptak a Climate Emergency Fund nevű, tengeren túli mozgalmáralapítványtól.

Kis Ferenc
2023. 05. 25. 12:30
Protest action of the Last Generation at FDP headquarters
PRODUCTION - 13 April 2023, Berlin: Activists of the climate group "Letze Generation" spray the FDP federal office with oil-like paint. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/Christoph Soeder
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas botrány robbant ki Németországban, ami újabb bizonyítékokkal szolgál arra, hogy szoros kapcsolat van egyes amerikai globalista szervezetek és az európai militáns baloldali „zöld” mozgalmak között. A magyarországi dollárbaloldal külföldről – jórészt Amerikából, Soros György által – finanszírozott kampányához kísértetiesen hasonló eset körvonalazódik a szövetségi köztársaságban. Ez azért is pikáns, mert a német kormánykoalíció egyik pártja éppen a Zöldek, amelytől nem áll távol a Letzte Generation, vagyis az Utolsó nemzedék nevű radikális klímaaktivista csoportosulás, akik ellen a Bajor Állami Bűnügyi Rendőrség országos razziát hajtott végre egy nyomozati eljárás részeként. A Welt magazin internetes portáljának beszámolója szerint a hatóságok hét szövetségi államban összesen 15 objektumot kutattak át. Ezen túlmenően számlákat koboztak el és vagyontárgyakat is lefoglaltak.

Bűnszervezet és „zöld” radikalizmus

A rendőrségi razzia hátterében a egfőbb ügyészség nyomozása áll, amely összesen hét, 22 és 38 év közötti gyanúsított ellen irányul bűnszervezet alapítása vagy támogatása miatt.  Köztük van a szervezet szóvivője, Carla Hinrichs is.  Az ügyészség szerint az eljárás 2022 közepe óta érkezett számos lakossági büntetőfeljelentés miatt indult. A rendőrségi szóvivő arról is tájékoztatott, hogy az ügyész utasítására elkobozták és lekapcsolták a csoport internetes honlapját.

Sokba kerülnek az aktivisták 

A Welt információi szerint a bankszámlazárolás komoly problémákat okozhat az Utolsó nemzedéknek. A közelmúltban a csoport anyagi helyzete feszült volt. 

Az a gyakorlat, hogy aktivistákat alkalmaznak fizetett szerepkörökben, újabban már szünetel, és fontolóra vették az alkalmazottak részmunkaidős foglalkoztatását. Az aktivisták számos szállást béreltek a berlini tüntetéssorozat idején, ami magas költségekkel járt. 

A múlt héten a szervezet adományozási felhívást tett közzé a Twitteren. Eszerint szeptemberig mintegy 800 ezer euróra lenne szükségük. A klímaaktivistákat konkrétan azzal gyanúsítják, hogy adománygyűjtő kampányt szerveztek a weboldalukon az Utolsó nemzedék további bűncselekményeinek finanszírozására, és ezzel legalább 1,4 millió euróhoz jutottak.

Leleplezték az amerikai finanszírozást

A Welt cikke szerint a nyomozások első ízben derítettek fényt az Utolsó nemzedék  teljes pénzügyi hátterére. Az év elején a csoport egy úgynevezett átláthatósági jelentést tett közzé. Ez azonban nem tartalmazta a pénzek konkrét részletezését, amit az amerikai Climate Emergency Fund (Klíma Vészhelyzet Alap) nevű szervezet egy másik egyesületen keresztül fizetett ki az Utolsó nemzedék aktivistáinak. Saját bevallása szerint a Climate Emergency Fund csak 2022-ben több mint 3,5 millió dollárral finanszírozott  különböző klímavédő csoportokat. Az egyik legnagyobb díjazott az Utolsó nemzedék volt. „Az amerikai NGO mögött számos filantróp és a szórakoztatóiparból ismert személyiség áll” – közölte a Welt, de neveket nem említett.

Hillary Clintonék is pénzelik a német zöldeket támogató amerikai szervezetet 

A brit Observer internetes oldalán azonban a közelmúltban megjelent egy nagyobb írás, amely olyan hírességeket sorol fel, akik jelentős pénzekkel támogatják a Climate Emergency Fundot. Itt rögtön egy nagy névre lehet bukkanni, ugyanis a cikk szerint Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és 2016-os elnökjelölt, valamint a Demokrata Nemzeti Bizottság egykori elnöke, Howard Dean által 2017-ben alapított szervezet jótékonysági ága, az Onward Together Foundation 2022-ben a német radikális aktivistákat is pénzelő klímavédő alapítvány adományozójaként szerepel. Clinton egyébként februárban bejelentette egy 50 millió dolláros alap létrehozását is a nők támogatására a klímaváltozás elleni küzdelemben, együttműködve az Önfoglalkoztató Női Szövetséggel.

De olyan népszerű színészek is ott vannak a klímavédő amerikai alapítvány finanszírozói között, mint Jeremy Strong, akit a csoport „kiválasztott szponzor hírességnek” nevez. A Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas művész legismertebb szerepe Kendall Roy, az HBO Utódlás című televíziós sorozatában. Strong tavaly felkerült a Time magazinnak a világ száz legbefolyásosabb emberét tartalmazó listájára. A színész három, az alap által támogatott csoportot is finanszíroz: az Action on Climate Emergency, a Declare Emergency és az Elected Officials to Protect America korábban arra próbálta rávenni Joe Biden elnököt, hogy hirdesse ki az országos éghajlati vészhelyzetet.

Egy másik híresség, Adam McKay nemcsak támogatója a Climate Emergency Fundnak, hanem az igazgatótanács tagja is. A nagy sikert aratott Ne nézz fel! című film rendezője 2022 szeptemberében négymillió dollárt ajánlott fel az alapnak, ami az eddigi legnagyobb személyes adomány. – A szervezet egyedülálló a civil, erőszakmentes, bomlasztó aktivizmus finanszírozása iránti elkötelezettségében – méltatta McKay akkori nyilatkozatában az alapítványt. 

Elmúlt az udvariasság ideje, vége a babalépések korszakának

– fogalmazott a producer,  egyértelművé téve, hogy maga is híve a „zöld” radikaliznusnak.

A német belügyminiszter szerint átlépték a vörös vonalat

Ezek után visszatérve Németországba a Letzte Generationhoz, érdemes felidézni a Welt cikkében ismertetett 2023-as tervüket. A szervezet ugyanis bejelentette, hogy tiltakozó akcióinak fókuszát augusztustól Bajorországra irányítják. A radikális zöldaktivista mozgalom társalapítója, Henning Jeschke egy belső információs vonalon közölt felhívásában arról beszélt, hogy Bajorországban az elutasítás és a szokásokhoz való ragaszkodás még mindig különösen erős. A szervezet célja az, hogy utcai blokádokkal dilemma elé állítsák a bajor tartományi választásra készülő pártokat: vagy a politikusoknak kell engedniük, vagy a hatóságok kénytelenek lesznek több száz tüntetőt előállítani. A rendőrségi rajtaütést élesen bírálta több zöldszervezet is, az Utolsó nemzedék kifejezetten támadólag lépett fel a Twitteren közzétett bejegyzésében azt kérdezve, hogy „mikor vizsgálják át a lobbistruktúrákat, és mikor kobozzák el a fosszilis kormányzati pénzeket”. Martin Kaiser, a Greenpeace igazgatótanácsának tagja „teljesen aránytalannak” nevezte a házkutatásokat. Szerinte az aggódó embereket kriminalizálják, „miközben továbbra is figyelmen kívül hagyják az éghajlati célokat, és támogatják a fosszilis kizsákmányolást”. 

A szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser viszont határozottan kiállt a hatóságok mellett és védelmébe vette a razziát végrehajtó rendőrséget. „A mai intézkedések azt mutatják, hogy a jogállamot nem lehet az orránál fogva vezetni. A rendőrség és az igazságszolgáltatás nem fogadja el a bűncselekményeket, hanem kötelességük szerint cselekszik” – nyilatkozta Faeser, a Funke médiacsoport munkatársának. 

A miniszterasszony hangsúlyozta, a törvényes tiltakozások mindig akkor érnek véget, ha bűncselekményt követnek el és mások jogait megsértik. – Ha ezt a vörös vonalat átlépik, akkor a rendőrségnek kell lépnie – jelentette ki az SPD politikusa. 

Faeser határozott kiállása azért is érdekes, mert a klímaátmenet kérdéskörében jelentős véleménykülönbségek voltak eddig is a szociáldemokraták, a szabad demokraták és a militáns Zöldek között. Igaz, hogy ezúttal nem környezetvédelmi szakmai vita áll fent, hanem egy pénzügyi, büntetőjogi botrány bontakozott ki, de a radikális zöldlobbi erejét mutatja a mögöttük álló amerikai hálózat és az onnan érkező dollármilliók is. Úgy látszik tehát, hogy nem csak a hazai baloldalhoz gurulnak a dollárok a tengeren túlról, és az is egyértelmű, hogy az amerikai finanszírozók nálunk és Németországban is a saját érdekeiknek megfelelő politizálást, vagy akár militáns aktivizmust várnak el a pénzükért.

Borítókép: Letzte Generation (Utolsó nemzedék) radikális német „zöld” aktivista csoport egyik korábbi akciója (Fotó AFP/Christoph Soeder)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.