Alkotmánybíróság előtt a spanyol transztörvény

A transztörvény által sérülnek a családok, valamint az iskolák oktatáshoz való jogai is, továbbá a gyermekek és az anyák alkotmányban elismert különleges védelme sem biztosítható miatta, a jobboldali Vox párt szerint.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 05. 11. 17:10
Vox' rally against the Goverment and the sedition law
epa10331909 Spanish far-right party Vox' leader Santiago Abascal gives a speech during a rally called by his party at Colon square in downtown Madrid, central Spain, 27 November 2022. The anti-Goverment demonstration is against the reform of the sedition law. EPA/SERGIO PEREZ Fotó: SERGIO PEREZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol alkotmánybíróság szerdán feldolgozásra elfogadta a Vox fellebbezését a február végén érvénybe lépett transztörvény ellen. Az új előírások értelmében a dél-európai országban 16 éves kortól bárki szabadon, önként sétálhat be az anyakönyvi hivatalba nemet váltani, amelyhez mindössze egy kérvényt kell kitöltenie, amit néhány héten belül el is bírálnak. 

A nemváltáshoz tehát sem orvosi, sem bírósági jóváhagyásra, valamint operációra és hormonterápiára sincs szükség, elegendő mindössze a nemváltó szóbeli akarat kinyilvánítása a kérdésben. 

Emellett a törvény a 14–16 éves gyerekeknek is kedvezményeket adott, ugyanis ők is szabadon nemet válthatnak, ha szüleik jelenlétében kérik az eljárás lefolytatását. Ha utóbbiak nem mennek bele a nemcserébe, a törvény szerint a kiskorúak jogi képviseletet kapnak, hogy érvényesíthessék akaratukat. 

A Santiago Abascal vezette Vox egyebek mellett azért emelt panaszt a transztörvény ellen, mert véleményük szerint az 

elviselhetetlen módon korlátozza a valódi szabadságjogokat és teljes mértékben elhanyagolja a kiskorúakat.

A párt fenntartja azt is, hogy a transztörvény esetében valójában nem egy egyenjogúsági küzdelemről van szó, hanem „a genderideológia támadásáról a spanyol jogrendszer ellen”, ráadásul több pontban is sérti Spanyolország alkotmányát.

A fellebbezésben leszögezték, hogy az új szabályozás megszegi a jogbiztonság és a büntetőjogi jogszerűség elvét, az egyenlőséghez és a gondolatszabadsághoz való jogot, de az ideológiai, akadémiai, véleménynyilvánítási szabadságot, sőt bizonyos vállalati jogokat is. A Vox úgy véli, hogy 

a transztörvény által sérülnek a családok, valamint az iskolák oktatáshoz való jogai is, továbbá a gyermekek és az anyák alkotmányban elismert különleges védelme sem biztosítható miatta. 

A párt transzjog miatt benyújtott fellebbezésével együtt az alkotmánybíróság feldolgozásra elfogadta a jobboldali Néppárt (PP) beadványát is, amivel a tavaly év végén végrehajtott büntetőjogi reformot szeretnék megsemmisíttetni. Utóbbi révén a központi kormány élén álló szocialista PSOE eltörölte a lázadás bűntettét és csökkentette a sikkasztásért kiszabható bírságokat is, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy kedvezzen legfőbb szövetségesének, a katalán republikánus pártnak (ERC). Utóbbiak, valamint a baszk EH Bildu nélkül a baloldal nem lett volna képes olyan radikális törvényeket elfogadtatni a kongresszussal, mint például a transztörvényt. A btk-reform lehetővé tette a katalán szeparatista politikusoknak, hogy korábban kiszabott büntetéseik csökkenjenek, valamint hogy a jövőben enyhébb megrovást kapjanak abban az esetben, ha a Spanyolországtól való elszakadás érdekében utcai megmozdulásokat szerveznek. 

A Néppárt a Voxhoz hasonlóan szintén arra hivatkozik, hogy a bevezetett törvénymódosítások több tekintetben is sértik az ország alkotmányát. Hogy végül jóváhagyják-e a két jobboldali formáció panaszát, kérdéses, ugyanis év elején új tagok kerültek az alkotmánybíróságba, akik közül ketten a szocialista párthoz kötődnek és progresszív irányba billentették el az ítélkezés folyamatát. 

Borítókép: Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője (Fotó: EPA/SERGIO PEREZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.