Az EP vezetése szemet huny a kereszténygyalázó provokáció felett

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament vezetése szerint rendben volt kiállítani a Jézust szadomazochista tematikában ábrázoló képet uniós törvényhozó testületében – közölte lapunkkal Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője ismertetve a botrányos tárlat ellen tiltakozó levelükre érkezett válasz tartalmát. Mint mondta, a kereszténységet gyalázó kép kiállítói minden korábbi akciójuknál tovább mentek a provokálásban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 16:34
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő, hogy az Európai Parlament házbizottságának illetékese szerint az unió törvényhozó testületének épületében kiállított,  Jézust meleg, szadomazochista kontextusban ábrázoló kép összeegyeztethető a művészi szabadsággal – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Mint beszámolt róla, a képviselők által szponzorált kiállításokat felügyelő questortól, Christoph Hansentől a minap kaptak választ arra a petícióra, amelyben számos nemzet és pártcsalád többtucatnyi képviselője – köztük számos fideszes delegált – az EP elnökénél tiltakozott a botrányos tárlat miatt.

A gusztustalan, sértő kiállítás és a questor struccpolitikája egyaránt minősíti az Európai Parlamentet, ugyanis egyértelmű, hogy színtiszta provokációról van szó. A kiállítást szervező és a megnyitón beszédet mondó szélsőbaloldali svéd képviselőnő, a leszbikus Malin Björk szinte minden megnyilvánulása akörül forog, hogy miként lehet provokálni a másik oldalt. Ám a mostani akciójukkal már túl messzire mentek; nem egyszerűen a jó ízlés megsértéséről van szó, hanem a kereszténységet, a legalapvetőbb kulturális hagyományainkat is meggyalázták. Nem csoda, hogy a kiállítás mély felháborodást keltett a jóérzésű, konzervatív képviselők körében – fejtette ki Gál Kinga.

Hozzátette: ironikus, hogy a kulturális események felügyeletével megbízott Hansen éppen egy néppárti képviselő, ami a névleg konzervatív párt valós világszemléletéről is sokat elárul. – Ugyancsak figyelemre méltó, hogy az EP elnökének írt levelet mindössze egyetlen néppárti képviselő, a francia Francois-Xavier Bellamy írta alá – mutatott rá Gál Kinga.

A fideszes képviselő azt is felvetette: kérdés, hogy mennyire lett volna megengedő az Európai Parlament, ha más vallást – például az iszlámot – megszentségtelenítő alkotást akar valaki kiállítani az épületben. 

Ráadásul – folytatta – olyan időszakban szervezték ezt a tárlatot, amikor a világ számos helyén komoly problémákat és személyes tragédiákat okoz a keresztényüldözés.
Lapunknak nyilatkozva korábban Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő is provokációnak minősítette a kiállítást, amely szerinte arra is rámutat, hogy a szélsőséges aktivisták nem gondolják komolyan, amikor toleranciáról vagy sokszínűségről beszélnek.

Az elmúlt napokban Európában számos konzervatív politikus tiltakozott a kép ellen, amely Elisabeth Ohlson leszbikus svéd művésznő fotókiállításának része volt és amely május 2. és 5. között volt látható az EP épületében. Jorge Buxadé spanyol európai parlamenti képviselő egy tweetjében például undorítónak és nyomorúságosnak ítélte a „műalkotást”, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes pedig egy Facebook-bejegyzésben bírálta a képet: 

Művészet? Nem, ez csak közönséges és tiszteletlen. Egy szóval: Gusztustalan.

Figyelemre méltó, hogy a botrányos képet a 2000-s évek elején már megpróbálták kiállítani az Európai Parlamentben, ám akkor azt még nem engedélyezték.

Borítókép: Malin Björk svéd szélsőbaloldali politikus szervezte a kiállítást (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.