Az FBI feltárta, hogy merényletet terveztek II. Erzsébet ellen

A Golden Gate hídnál és a Yosemite Nemzeti Parkban is veszély fenyegette a néhai brit uralkodót.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 14:49
II. Erzsébet néhai brit uralkodó és férje Fülöp herceg 1983-ban Kalifornia államban, a Yosemite Nemzeti Parkban. (Fotó: David Phillip reilly / Twitter)
II. Erzsébet néhai brit uralkodó és férje Fülöp herceg 1983-ban Kalifornia államban, a Yosemite Nemzeti Parkban. (Fotó: David Phillip reilly / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Erzsébet királynő 1983-as amerikai látogatása során potenciális merényletveszélynek volt kitéve – hívta fel a figyelmet mások mellett a BBC brit közszolgálati televízió az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a néhai királynő tavalyi halálát követően most nyilvánosságra hozott dokumentumaira. A 102 oldalas dokumentum kiadását amerikai médiumok az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva kérelmezték.

II. Erzsébet többször is elutazott az Egyesült Államokba, ám a nyolcvanas években éppen akkor, amikor az észak-írországi zavargások kiélezett helyzetet teremtettek.

Az aktákból kiderült, hogy az FBI az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) – amely Észak-Írország, az Egyesült Királyságból való elszakadásáért, illetve annak Írországgal történő egyesüléséért harcolt katonai és politikai eszközökkel is – fenyegetései miatt segített az akkori brit uralkodó biztonságának a biztosításában.

Mint a dokumentumokból az kiderült, érkezett is merénylettel való fenyegetés. Egy rendőr jelentette, hogy egy San Francisco-i ír kocsmában egy férfi azzal fenyegetőzött, hogy „bosszút akar állni Észak-Írországban gumilövedékkel megölt lánya miatt”. A fenyegetés egy hónappal II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg kaliforniai látogatása előtt érkezett.

A Golden Gate hídról a királyi jachtra ledobott tárggyal, vagy Erzsébet királynő a Yosemite Nemzeti Parkba tett látogatása során tervezett a férfi ártani a brit uralkodónak

– áll a dokumentumban. A fenyegetés miatt végül lezárták a hidat, amíg a királyi hajó elhaladt alatta, ám az nem világos, hogy a parkban milyen biztonsági intézkedéseket hoztak.

A királyi családot nem kerülte el az IRA támadása, ugyanis II. Erzsébet unokatestvérét, Louis Mountbattent 1979-ben az IRA gyilkolta meg, a halászhajójába rejtett bombával.

Borítókép: II. Erzsébet néhai brit uralkodó és férje Fülöp herceg 1983-ban Kalifornia államban, a Yosemite Nemzeti Parkban (Fotó: Twitter/David Phillip Reilly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.