Az orosz külügy is felfigyelt Nógrádi György szavaira

Telegram-csatornáján üzent az orosz külügyi szóvivő.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 14:28
Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova
Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova Fotó: SEFA KARACAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is felfigyelt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő véleményére a Barátság kőolajvezetéket érintő ukrán fenyegetés kapcsán. 

Zahavrova a Telegram-csatornáján hívta fel a figyelmet arra, hogy „Nógrádi György magyar biztonsági szakértő az észak-atlanti szövetség ötödik cikkelyére figyelmeztette Zelenszkijt, válaszul Kijevnek a Druzsba [Barátság] olajvezeték felrobbantására vonatkozó tervére. A NATO ötödik cikkelye szerint ez Magyarország és így a NATO elleni támadás’” – idézte a biztonságpolitikai szakértő szavait Zaharova. 

Fotó: Telegram/Marija Zaharova

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a NATO akkor sem tett semmit, amikor konkrétan megtámadták az Északi Áramlat gázvezetéket.

Nógrádi úr, a közelmúltban számos NATO-országot megtámadtak itt, megsemmisítve az Északi Áramlat I és II vezetékeit a bennük lévő gázzal együtt. És semmi. Ráadásul hat hónappal korábban az egyik NATO-ország, az Egyesült Államok elnöke megígérte, hogy megsemmisíti ezt a polgári infrastruktúrát. És szintén semmi

– fogalmazott a szóvivő. Mint mondta, szerinte Ukrajnát a NATO-val fenyegetni olyan, mint egy sündisznót ijesztgetni erdei bogyókkal és gombákkal. 

Nógrádi György a napokban a Magyar Nemzetnek nyilatkozva is elmondta, hogy a Barátság kőolajvezeték felrobbantása azt a célt szolgálta volna, hogy hazánk ne kaphasson több orosz olajat, ezáltal pedig „fejre álljon a magyar ipar és meggyengüljön Orbán Viktor”. 

Hozzátette: 

Ez a NATO 5. cikke szerint támadás Magyarország és így a NATO ellen.

A NATO 5. cikke kimondja, hogy a szövetség egyik vagy több tagját Európában vagy Észak-Amerikában ért külső fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek, és így az ENSZ egyéni és kollektív védelmi jogával élve azonnal támogatni fogják a megtámadottat, akár fegyverrel is. A támadás tágan is értelmezhető, abba például a kibertámadás vagy az infrastruktúrát ért támadás is beletartozhat, vagyis minden, ami a biztonságot veszélyezteti. Az 5. cikkely nem lép automatikusan életbe.

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.