Bajban az amerikai sereg: egyre kevesebb az újonc

A hadsereg várhatóan idén sem tudja teljesíteni a toborzási célt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 5:23
null
GERMANY-EUROPE-US-ARMY-TANK-CHALLENGE-DEFENCE Fotó: CHRISTOF STACHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hadsereg nyilvánosságra hozta, hogy a jelenlegi adatok szerint idén sem fogják teljesíteni a toborzási célt, amely szerint 65 ezer embert kellene besoroznia a fegyveres erőknek. A jelek szerint egyre kevesebb fiatal amerikai érdeklődik a katonai pálya iránt – írja a The Post Millenial amerikai hírportál.

„Nem fogjuk elérni ezt a célt” – mondta Christine Wormuth hadseregtitkár egy keddi kongresszusi ülésen. Hozzátette, „mindent megteszünk, hogy a lehető legközelebb kerüljünk hozzá, de el fogunk maradni ettől”.

A Military.com amerikai hadsereggel foglalkozó médium arról számolt be, hogy a fegyveres erők egyetlen olyan ága, amely a jelek szerint jól teljesít az új kadétok felvételével, az űrhadsereg, ahova többségében a légierőtől kerültek át újoncok. 

A hadsereg vezetői azonban megjegyezték, hogy nemcsak a besorozások száma alacsony, hanem a szolgálatra alkalmas lakosság aránya is. A 17–24 év közötti amerikaiaknak ugyanis csak mintegy 23 százaléka alkalmas a szolgálatra. Sok potenciális jelentkező nem felel meg a hadsereg SAT-stílusú felvételi vizsgáján, vagy túlsúlyos ahhoz, hogy megfeleljen a besorozás feltételeinek.

A potenciális újoncok másik nagy problémája a hadsereg megfigyelése szerint, hogy a jelentkezőket az egészségügyi és a mentális kórelőzményeik miatt kell eltiltani a besorozástól. 

Azonban a toborzási nehézségekkel kapcsolatos jelenség nem új keletű, a 2022-es statisztikák szerint tavaly 15 ezer aktív szolgálatot teljesítő taggal maradt el a toborzási céljától a hadsereg. A nemzeti gárdánál pedig még rosszabb a helyzet, mivel nemcsak az újoncok besorozásáért, hanem a már meglévő tagok megtartásáért is küzdeniük kell. A jelentések szerint nehézséget okoz a belföldi és a tengerentúli missziók közötti egyensúly megteremtése is.

Egy másik jelentésben az áll, hogy a katonai szolgálatra alkalmatlan fiatalok számának növekedésével minden eddiginél fontosabbá vált, hogy a politikai döntéshozók népszerűsítsék az egészséges táplálkozást, a friss és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférés növelését és a gyermekek fizikai aktivitását már kiskoruktól kezdve.

Nem az elhízás az egyetlen probléma

A hadsereg a szolgálatra alkalmas fiatalok számának csökkenése mellett számos más akadályba is ütközhet, ugyanis a fiatalok körében is elterjedt az a megítélés, amely szerint a hadsereg baloldali társadalmi kísérleteket folytat ahelyett, hogy a fegyverzet fejlesztésére és az állomány felkészültségének növelésére összpontosítana.

A hadsereg 2021-ben a „The Calling” nevű toborzókampány részeként egy olyan reklámsorozatot mutatott be, amely a legkülönbözőbb hátterű személyek szolgálati történeteit emelte ki. A kampányt széles körben ultraliberálisnak minősítették, és jelentős kritikákat kapott a déli és nyugati területeket képviselő konzervatív törvényhozóktól, azon területek képviselőitől, amelyek jellemzően a hadsereg elsődleges toborzási terepei. 

A kampány reklámjaiban ugyanis a sokszínűség jegyében nagy hangsúlyt kaptak a bevándorlók vagy az LMBTQ-személyek is, ami sokakban nem váltott ki szimpátiát.

A bevonulási kedvet az sem növelhette túlságosan, hogy nemrég kiderült, a hadsereg egyik reklámjának főszereplőjét zaklatással és testi sértéssel vádolták meg. 

Az ügyben nyilatkozó rendőrségi tisztviselő elmondta, hogy a rendfenntartókhoz nem sokkal 11 óra után egy segélyhívás érkezett egy lakásból, ahol a férfi és egy 30 éves nő tartózkodott. Amikor a helyszínre értek, a nőnek sérülések voltak a fején és a nyakán. A rendőrök előzetes vizsgálatot végeztek a helyszínen, majd letartóztatták a színészt. Úgy vélik, családi veszekedésről lehetett szó.

Borítókép: Egy amerikai katona várakozik egy „M1A2 SEP” típusú harckocsinál (Fotó:Christof Stache/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.