Betiltják a TikTokozást

Megvan az első állam, amely betiltja a TikTokot. A kormányzó aláírta az erről szóló rendeletet. Tízezer dolláros büntetésre számíthat, aki használja az alkalmazást.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 7:13
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Montana lett az első amerikai állam, amely betiltotta a TikTokot, miután a hivatalban lévő kormányzó aláírta az erről szóló intézkedést. Greg Gianforte republikánus párti politikus döntése jelentősen visszaszoríthatja a kínai tulajdonban lévő közösségi média alkalmazását az USA ezen részén, már csak azért is, mert 

akár napi tízezer dolláros pénzbírságra is számíthatnak a szabálysértők.

A döntés a tervek szerint 2024. január 1-jén lép életbe, de addig még várhatóan többen is jogi úton próbálnak majd ez ellen fellépni. Az AP cikke szerint ez az intézkedés egyfajta tesztje lesz az amerikai törvényhozók által elképzelt TikTok-mentes USA-nak. 

Kiberbiztonsági szakértők szerint ugyanakkor nehéz lesz a tilalmat betartatni.

„Montana most a leghatározottabb lépést teszi meg annak érdekében, hogy megvédje a saját személyes adatait attól, hogy azokat a Kínai Kommunista Párt begyűjtse” − mondta Gianforte a döntéssel kapcsolatban.

A montanai törvényhozók 54:43 szavazattal a múlt hónapban fogadták el azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a TikTok használatát a személyes eszközökön.

Az intézkedésre reagált a kínai közösségi médiacég szóvivője is. Brooke Oberwetter szerint ez a lépés sérti az emberek személyiségi jogait, azt viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy a vállalat pert indít-e annak megtámadására.

Szeretnénk megnyugtatni a montanaiakat, hogy továbbra is használhatják a TikTokot 

− mondta a szóvivő, aki hozzátette: továbbra is azon dolgoznak, hogy megvédjék a Montanán belüli és azon kívüli felhasználók jogait.

A Google-t és a TikTokot működtető amerikai kereskedelmi csoport szintén alkotmányellenesnek minősítette a montanai döntést. Keegan Medrano, az ACLU képviseletében hangsúlyozta: ezzel a Kína-ellenes érzelmek jegyében meghozott döntéssel a törvényhozók több százezer montanai szólásszabadságát tiporták sárba, azokét, akik az alkalmazást akár a kisvállalkozásuk működtetésére is használták. 

Eközben egyes törvényhozók, az FBI és más ügynökségek tisztviselői amiatt aggódnak, hogy a videómegosztó alkalmazás lehetővé teheti a kínai kormány számára, hogy hozzáférjen az Egyesült Államok állampolgáraira vonatkozó információkhoz, vagy olyan, Peking-párti félretájékoztatást terjesszen, amelyek befolyásolhatják a nyilvánosságot. A TikTok szerint ilyesmi még soha nem történt meg.

Borítókép: TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldal (Fotó: Reuters / Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.