Börtönben született, de ősszel már a Harvard Egyetemen tanul a fiatal lány

Aurora Sky Castner jó példája nem fedi el az amerikai egyetemi rendszer problémáit.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 21:32
A Texas állambéli Galveston megyei börtönben egy nő nézi a televíziót. (Fotó: Eric Gay / AP Photo)
A Texas állambéli Galveston megyei börtönben egy nő nézi a televíziót. (Fotó: Eric Gay / AP Photo)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Börtönben születtem” – kezdte az egyetemi felvételi esszéjét Aurora Sky Castner, aki nehéz sorsa ellenére ősztől a patiáns Harvard Egyetemen folytathatja tanulmányait.

A fiatal texasi lány történetét a Houston Chronicle tárta a nyilvánosság elé:

Csütörtök este a conroe-i középiskolában osztályának harmadik helyezettjeként érettségizett, 18 évvel azután, hogy a Galveston megyei börtönben született

 – írta a lap.

Castner édesanyja terhesen került a börtönbe, így a fiatal lánynak ott kellett megszületnie. Újszülöttként végül édesapja elhozta őt a börtönből, és egyedülálló apaként, édesanya nélkül nevelte őt fel. A fiatal lány a közössége támogatásával vált éltanulóvá, amely egy mentorprogram keretében az egyetemi felvételijében is segítette. A texasi lány rendkívüli háláját fejezte ki tanárainak, tervei szerint a Harvardon pszichológiát és filozófiát szeretne tanulni, később pedig jogi diplomát kíván szerezni.

 

Pozitív diszkrimináció az egyetemeken

A tengerentúlon éles kritika éri a felsőoktatást, a napokban egy hollywoodi színésznő és divattervező férje, Lori Loughlin és Mossimo Giannulli beleegyezett abba, hogy bűnösnek vallják magukat, miután szándékosan megtévesztették a Dél-kaliforniai Egyetemet (USC) arról, hogy lányuk kiváló sportoló, és így sportösztöndíjjal hadd járhasson a népszerű intézménybe.

A házaspárra néhány hónap börtönbüntetést, pénzbírságot és közmunkát szabtak ki. Azzal vádolták őket, hogy 500 ezer dollárt fizettek William Singernek azért, hogy egy sportszakmai toborzón keresztül segítsen lányuknak helyet szerezni a USC evezőscsapatában. A hollywoodi házaspár története nem egyedülálló, a Netflix online műsorszolgáltató már egy filmet is készített az esetről: Amerika legnagyobb felvételibotránya címmel.

A csaláshoz folyamodó szülők elmondása alapján olykor azért „kértek segítséget”, mert egyes intézményekbe a jó képességű, de fehér, hátrányos helyzet nélküli fiataloknak szinte lehetetlen bekerülniük, részben az egyetemek pozitív diszkriminációs intézkedései miatt. Ez lehetőséget ad az egyetemeknek arra, hogy a középiskolai teljesítmény és felvételi esszé mellett például a bőrszínt pozitívan diszkriminálják.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának június végéig kell döntenie a főiskolák és egyetemek faji alapú felvételi politikájának jogszerűségéről.

Mások mellett a Harvard Egyetemet még 2014-ben perelték be faji alapú diszkrimináció vádjával, miszerint a felvételi gyakorlatában jogellenes diszkriminációt alkalmazott az ázsiai-amerikai jelentkezőkkel szemben. A vádak szerint a diákok hiába teljesítettek kiválóan a középiskolában, jártak pluszfoglalkozásokra és bizonyultak kiváló jelölteknek, csak meghatározott arányban vettek fel ázsiai tanulót az egyetemre, hogy „helyet biztosítsanak” a fekete és latin hallgatóknak is. A Harvard tagadta a vádakat.

Borítókép: A Texas állambeli Galveston megyei börtönben egy nő nézi a televíziót (Fotó: Eric Gay/AP Photo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.