Börtönbüntetésre ítélték Tunéziában a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét

Egy év börtönre ítélték távollétében Rasíd Gannúsit, a legnagyobb tunéziai ellenzéki párt, az iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) uszítással vádolt vezetőjét − közölte hétfőn Munija Buali, a politikus védője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 16. 7:25
Tunisz, 2021. szeptember 18. Szaíd Kaisz tunéziai elnök ellen tüntetnek Tuniszban 2021. szeptember 18-án. Szaíd július 25-én felfüggesztette a parlament mûködését és leváltotta a miniszterelnököt is, ellenzéke szerint pedig ez a lépés államcsíny volt. MTI/EPA/Mohamed Meszara Fotó: Mohamed Meszara Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 81 éves Gannúsi április óta rácsok mögött van, a belbiztonság elleni összeesküvés címén zárták börtönbe.

A politikus májusban úgy döntött, hogy nem jelenik meg a bíróság előtt, mert nem kíván részt venni kirakatperekben.

A politikust − Kaisz Szaíd elnök ismert bírálóját − tavaly már több alkalommal kihallgatták pártja pénzügyei miatt, valamint olyan vádakkal, amelyek szerint segített iszlamistáknak Szíriába utazni, hogy ott csatlakozhassanak szélsőségesekhez. Gannúsi és pártja is visszautasította a vádakat.

A tunéziai rendőrség az idén már többeket őrizetbe vett Kaisz Szaíd elnök ellenzékének soraiból, köztük az Ennahda befolyásos tagjait. Sokan az ellenzéki körökben attól tartanak, hogy a hatóságok nemsokára betiltják a pártot.

Kaisz Szaíd 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint az elnök gyakorlatilag puccsot hajtott végre az észak-afrikai országban, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 2011-es fordulat után hoztak.

Az államfő szerint azonban az intézkedésekre szükség volt ahhoz, hogy megmentse az országot a káosztól, és kiáll amellett is, hogy lépései törvényesek voltak.

Borítókép: Szaíd Kaisz tunéziai elnök ellen tüntetnek Tuniszban 2021. szeptember 18-án. Szaíd július 25-én felfüggesztette a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt is, ellenzéke szerint ez a lépés államcsíny volt. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.