Dél-Korea szakértőket küld a fukusimai atomkatasztrófa helyszínére, a kínaiak is aggódnak

Dél-Korea szakértőket küld a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa helyszínére, ahol Japán az atomerőmű radioaktív tisztított hűtővizét a Csendes-óceánba tervezi engedni.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 12. 17:06
Tsunami,:,04/30/2011,Fukushima,Japan
674686951 Fotó: Fly_and_Dive Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011-ben Japán északkeleti részét sújtó, hatalmas erejű szökőár és földrengés által megrongált atomreaktor hűtéséhez továbbra is rengeteg víz szükséges. A hűtővizet a fukusimai erőmű egykori üzemeltetőjének, a Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. vállalatnak a tartályaiban halmozzák fel, amelyekből azután speciális eljárással eltávolítják a legtöbb sugárzó anyagot, a tározók túltelítettsége miatt a megmaradó, „csak enyhén radioaktív” vizet engednék bele a Csendes-óceánba körülbelül egy kilométer hosszú alagúton keresztül.

Dél-Korea mellett Kínát is aggasztja, hogy a radioaktív hűtővíz tengervízbe engedése káros hatással lesz a tengeri élővilágra és a térségben élő emberek egészségére.

Pak Ku Jon, a dél-koreai kormánypolitika összehangolásáért felelős iroda helyettes vezetője pénteken közölte, hogy az előreláthatóan húszfős szakértői csoport feladata az lesz, hogy a helyszínen képet alkossanak a helyzetről és felügyeljék a hűtővíz tengervízbe engedésének biztonságosságát.

A szakemberek május 23-án érkeznek a kétnapos ellenőrzésre. Minderről Kisida Fumio japán miniszterelnök Jun Szuk Jol dél-koreai elnökkel állapodott meg vasárnap Szöulban tett látogatása alkalmával. Most pénteken a két távol-keleti ország képviselői a szakértői csoport látogatásának részleteit egyeztették a dél-koreai fővárosban.

Borítókép: a szökőár rombolása Fukusimában (forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.