Az olaszországi „dolce vita” nem csak arról szól, hogy egy bájos vidéki faluban olcsó szálláshelyet talál az ember, majd minden nap eszik, iszik, amennyit bír. Valójában jóval többről. Nézni a fényeket egy kávézó teraszán, hallgatni az olasz fecsegést, egy pillanatra láthatatlanná válni és úgy beszívni az ottani levegőt, mintha mi is elemi része lennénk az összetevőknek, illetve természetesen végigkóstolni azokat a sokszor mesterien egyszerű ám felejthetetlen ételeket.
Míg az Olaszországba özönlő külföldiek közül sokan a Bel Paese szépségére, tájaira és nyugalmára vágynak, egy müncheni párnak más volt az álma: az ikonikus olasz étel felszolgálása a helyieknek – írja a CNN.
Valljuk be, nem a legkönnyebb feladat Olaszországba utazni, ott pizzát készíteni, kielégíteni a helyiek ízlését, majd ebből megélni. Nem, egyáltalán nem a legegyszerűbb küldetés.
Thomas Hartke és Irene Horbrand, akik mindketten a hatvanas éveikben járnak, mégis próbát tettek és a liguriai Airole vidéki faluban, A Teira-ban vezetik az egyetlen, egész évben nyitva tartó pizzériát.
Alig négyszázötven ember él itt, közülük százötven külföldi.
Ami csaknem ötven évvel ezelőtt nyaralásnak indult, az egy új, váratlan kulináris eredményekkel teli életté változott.
1975-ben szerettünk bele ebbe a helybe, amikor először itt jártunk
– mondja Hartke, az egykori kőművesből lett pincér.
Sokszor visszajöttünk, majd 23 évvel ezelőtt végleg ideköltöztünk, és egy bérelt házban telepedtünk le. A helyiek barátságosak és vendégszeretők, kedves falusi hangulat vesz körül, és semmit sem hagytunk hátra Németországban. Miért is mennénk vissza?
A házaspár mindig is aktív életet élt, és számukra az álmuk megélése fantasztikus élményt jelent, ami kemény munkával járt, de nagyon hálásak érte. Néhány évig a falu központi bisztróját vezették, majd 2016-ban átvették a pizzériát.
A bár sokkal megterhelőbb volt Hartke szerint, napi 18 órás munkarenddel. A pizzéria vezetése is okozott fejfájást először nekik, mivel az engedélyek megújítása és a napi bürokrácia nem egyszerű feladat, de ő nem csinált hiúsági kérdést az ügyből, egyszerűen segítséget kért a városházán, mondván, hogy ő német, és a helyiek nagyon segítőkészen álltak rendelkezésükre.
A legnagyobb kihívás azonban az volt, hogy jó pizzát készítsen, és a helyiek egyenek belőle. „Tudtuk, hogy nem lesz könnyű pizzát kínálni az olaszoknak – ez egy érinthetetlen, szent étel –, de nem féltünk a próbálkozástól, és a bátorságunknak meglett a jutalma”
– árulta el a CNN-nek a német férfi.
A vendégek valóban értékelik a pizzáinkat, törzsvendégekké válnak, és ez nem csak a külföldiekre igaz. Helyiek is járnak ide.
A pizzéria az esti étkezések és a hétvégi aperitifek kedvelt helye, különösen télen, amikor Airole kevés étterme és bárja többnyire zárva tart. Csak egy másik étkezőhely van nyitva egész évben – egy étterem, amely regionális ételeket szolgál fel, de pizzát nem. Az egyetlen konkurenciájuk egy taverna, amely a nyári hónapokban pizzát kínál.