Felszámolják a nyomornegyedeket a legszegényebb francia megyében

Az Indiai-óceánon fekvő Mayotte szigeten az elmúlt hónapokban szinte polgárháborús helyzet alakult ki a helyiek és a migránsok közt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 22. 14:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos állomásához érkezett a francia kormány akciója, amelynek keretében eltávolítanak Mayotte szigetéről minden illegális bevándorlót, hétfő reggel ugyanis munkába álltak a kotrógépek, hogy a földdel tegyék egyenlővé a migránsoknak otthont adó egyik legnagyobb, Talus 2 néven ismert nyomornegyedet. A bűnöző illegális migránsok miatt komoly diplomáciai konfliktus alakult ki Franciaország és a Comore-szigetek között.

Polgárháborús helyzet

A környék hosszú ideje komoly fejtörést okoz a francia hatóságoknak, mivel jellemzően itt tanyáznak azok az illegális bevándorlók, akik megkeserítették Mayotte lakóinak életét. A bádogviskók lebontása előreláthatóan egy hetet vesz igénybe. A Le Figaro értesülései szerint a nyomornegyed lebontását eredetileg április 25-re tervezte a francia kormány, ám a bádogváros megsemmisítését felfüggesztette a közigazgatási bíróság, ezt követően a minap kapott zöld jelzést a francia állam, így kezdetét vehette a művelet.

Mayotte prefektusa, Thierry Suquet elmondása alapján a regionális egészségügyi ügynökség egészségre ártalmasnak nyilvánította a tákolmányokat, ezért a környék higiéniájának helyreállítása érdekében elengedhetetlenné vált a lebontásuk. 

A prefektus által közölt adatok szerint 160 viskót kell lebontani, ez 86 családot érint, közülük mintegy negyvenet már másik szállásra helyeztek át.

Gérald Darmanin belügyminiszter azt írta a művelettel kapcsolatban a Twitteren, hogy sok család élt méltatlan körülmények között a nyomornegyedben, nekik máshol kínáltak fel szálláslehetőséget. 

A politikus bejegyzése szerint a francia állam azon dolgozik, hogy biztonságos és egészséges környezetet teremtsen a lakosságnak. 

A francia kormánynak komoly problémát okoz a szigeten eluralkodott, mára kontroll nélkülivé vált migráció, a helyzet odáig fajult, hogy szinte polgárháborús helyzet alakult ki Mayotte-on, a legszegényebb − tengerentúli − francia megyét ugyanis ellepték a szomszédos Comore-szigetekről tömegesen érkező illegális bevándorlók. 

A migránsok nem rendelkeznek hivatalos iratokkal, és bevétel híján bűnözésből élnek. Bandákba verődve fosztogatnak és olyan erőszakosak, hogy a helyiek már az utcára sem mernek kimenni sötétedés után.

Tavaly novemberben a szigeten szinte polgárháborús viszonyok alakultak ki, két rivális banda egymásnak esett, miután bozótvágóval halálra kaszaboltak egy húszéves fiatalembert, autókat gyújtottak fel és törtek-zúztak. 

A történtek miatt Estelle Youssouffa helyi képviselő felszólította a francia kormányt, hogy tegyen végre valamit, mert a szigeten többek szerint is katonai szükségállapot alakult ki, ezért hosszú távú megoldásra van szükség. 

Gérald Darmanin belügyminiszter februárban jelentette be, hogy nagyszabású műveletre készül a szigeten, amelynek keretében tömegesen kitoloncolja az illegális bevándorlókat és lebontatja a nyomornegyedeket, ennek lebonyolítására a belügyminiszter szabad utat kapott Emmanuel Macron államfőtől. 

 

Feszült diplomáciai kapcsolat

A Mayotte-on tartózkodó illegális migránsok kiutasítása miatt rendkívül feszültté vált a diplomáciai kapcsolat Franciaország és a Comore-szigetek vezetése között, mivel utóbbi nem akarja visszafogadni a bűnözésből élő illegális bevándorlókat. 

A Comore-szigetek kormánya áprilisban közleményt adott ki, amelyben arra kérte a francia vezetést, hogy tegyen le a kitoloncolásokra irányuló terveiről, mert az az egész régió destabilizálásához vezetne.

A francia és a Comore-szigeteki elnök májusban tárgyalóasztalhoz ült annak érdekében, hogy mindenki számára elfogadható, az emberi jogokat tiszteletben tartó megoldást találjanak a kitoloncolások problémájára. Azali Assoumani bejegyzése alapján a két vezető megállapodott abban, hogy a két kormány közötti párbeszédet részesítik előnyben. 

A prefektus mindeközben azon munkálkodik, hogy kitoloncolja az illegális migránsokat Mayotte szigetéről, május 20-án kelt Twitter-bejegyzésük alapján két hét alatt 25 illegális bevándorlót toloncoltak ki légi úton származási országukba. Ha az összes illegális bevándorlót ki akarják utasítani a szigetről, akkor viszont ennél gyorsabb ütemben kell végrehajtani a kitoloncolásokat, a Le Monde cikkéből kiderül ugyanis, hogy Mayotte 350 000-400 000 lakosának fele nem francia állampolgár, a külföldiek túlnyomó része a szomszédos Comore-szigetekről származik.

Borítókép: A hatóságok megkezdték a nyomornegyedek elbontását a Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetén (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.