„A pápa látogatása még inkább megerősítette a Vatikán és Magyarország szövetségi kapcsolatát”

Meglehetősen vegyes reakciókat váltott ki a nemzetközi sajtóból Ferenc pápa magyarországi látogatása. A konzervatív, egyházi és jobboldali lapok kifejezetten pozitív képet festettek, a baloldali média azonban több aspektust kihagyva igyekezett minél lehangolóbb képet közvetíteni a szentatya útjáról.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 13:15
Ferenc pápa Kossuth tér
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

America Magazine

A pápa a várakozásoknak megfelelően első magyarországi beszédében elismerte a hagyományos értékek védelmére tett erőfeszítéseket, de hangsúlyozta, hogy ezek közé az értékek közé tartozik az európai egység támogatása, a migránsok befogadása és a szomszédos Ukrajnában dúló háború befejezése – írja a keresztény magazin.

Avvenire, La Stampa, La Veritá

Olaszországban is a háborúval kapcsolatos retorikát emelték ki a lapok. Az olasz katolikus püspöki kar (Cei) napilapja, az Avvenire úgy látta, az egyházfő magyarországi látogatásával „lelket keres Európa számára és békét az öreg kontinensen”. Az újság szerint a pápa más kulcstémákat is érintett első beszédeiben, például az „ideológiai gyarmatosítás” elkerülését, amellyel kapcsolatban a genderkultúrát említette meg. A La Stampa összegzése szerint a pápa békét akar építeni a szenvedő ukrán nép és az oroszok között, a fiatalok számára pedig bölcsőkkel, és nem sírokkal teli jövőt szeretne biztosítani. 

A jobboldali La Veritá napilap eközben azt emelte ki, hogy „Ferenc pápa dicséri Magyarországot a családpolitika miatt”, ugyanakkor bírálja az Európai Uniót a genderideológia miatt. A cikk szerzője történelmi jelentőségű beszédként említi Ferenc pápa szavait, amelyekkel nemcsak a magyar vezetőkhöz, hanem a brüsszeli bürokratákhoz is szólt. 

Ferenc pápa látogatása még inkább megerősítette a Vatikán és Magyarország szövetségi kapcsolatát, hiszen az ukrajnai háború kapcsán mindkét fél a békepárti álláspontot képviseli

olvasható a La Veritá összegzésében. Egy másik cikkben pedig azt hangsúlyozza a lap, hogy a pápa az európai keresztény értékek védelmezőjének állítja be Orbán Viktor magyar kormányfőt.

Le Monde

Az egyházvezető osztja a magyar miniszterelnök álláspontját, miszerint a háborúnak véget kell vetni, erről már a Le Monde cikkezett. A francia napilap szerint vasárnap este, a Rómába visszatérő repülőgépen tartott hagyományos sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva Ferenc pápa azt mondta, hogy a bevándorlás kérdésével egész Európának kell foglalkoznia. Emlékeztetett arra, hogy a menekültek érkezése leginkább a Földközi-tenger környéki országokat – Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot, Ciprust és Máltát – érinti. „Ha Európa nem veszi kezébe a migránsok igazságos elosztását, akkor ez a probléma csak erre az öt országra fog hárulni” – figyelmeztetett. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tagesschau

Ezzel szemben a német Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap szerint a pápa „legális és biztonságos útvonalak” kialakítását kérte a „konfliktusok, a szegénység és az éghajlatváltozás elől menekülők” számára, hangsúlyozva, hogy az európaiak csak együtt tudnak megfelelni ennek a kihívásnak. „A pápa a migránsokkal és menekültekkel való emberséges bánásmódra szólított fel,” – emelte ki a szintén német Tagesschau.de, amely igyekezett egyetlen aspektusból megfogni a pápa mondanivalóját.

BBC

Más uniós vezetőkkel ellentétben Orbán Viktor elutasította a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, és fenntartotta kapcsolatait az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal – írja összegzőjében a brit közmédia, amely jó néhány tényezőt kihagyva arról cikkezett, hogy a pápa bírálta a nacionalizmus erősödésének nevezett jelenséget, és több együttérzést kért vendéglátóitól a menedékkérők iránt.

Borítókép: Ferenc pápa a Kossuth téren (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.