időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Megosztja az amerikai lakosságot az Ukrajnának küldött fegyverek kérdése

Magyar Nemzet
2023.05.24. 10:16 2023.05.24. 10:21
Megosztja az amerikai lakosságot az Ukrajnának küldött fegyverek kérdése

Az amerikaiak fele nem támogatja, hogy az Egyesült Államok fegyvereket küldjön a háború második évében járó Ukrajnának. Kijev támogatottsága „kissé elhalványult” – derül ki a Chicagoi Egyetem Harris Politikai Iskolája és az USA egyik legnagyobb független társadalomkutató intézetének, a NORC-nak a jelentéséből.

A közvélemény-kutatás szerint míg a lakosságnak csak a fele támogatja a Pentagon folyamatos fegyverszállításait, 

a megkérdezettek negyede kifejezetten elutasítja a katonai segítségnyújtást, melynek értéke már meghaladta a 37 milliárd dollárt. 

A megkérdezettek 62 százaléka tekinti Oroszországot az Egyesült Államok ellenségének vagy legfőbb ellenségének, 48 százalékuk pedig nagyon aggódik Oroszország világra gyakorolt befolyása miatt. A válaszadók ötven százaléka ugyanakkor kedvező véleménnyel van az orosz emberekről, míg 17 százalékuk kedvezőtlenül vélekedik. Putyin személyével kapcsolatban nyolc százalék mondott pozitív véleményt.

A The Independent brit napilap cikke szerint Ukrajna amerikai nagykövete azonban továbbra is erősnek látja az USA támogatását – főként amikor díszes vacsorákon és nagykövetségi partikon vesz részt, hogy támogatást szerezzen országának. Oksana Markarova ugyanakkor elismerte, hogy egyre gyakrabban csúsznak le az Ukrajnáról szóló híradások az amerikai sajtóban. „Más dolgok is történnek a világban ezekben az időkben” – magyarázta a diplomata.

A cikk arra is rámutat, hogy csökkent az Oroszország elleni szankciók támogatottsága az Egyesült Államok lakosságának körében. 

Míg tavaly tavasszal 71 százalék tartotta jó ötletnek a büntetőintézkedéseket, addig ez idén már csak 58 százalékra igaz.

Elemzők szerint a szankciók támogatottságának csökkenése tükrözheti az emberek aggodalmát, miszerint az Oroszország gazdasági elszigetelésére tett erőfeszítések hozzájárultak az infláció emelkedéséhez.

A közvélemény-kutatás 1180 felnőtt részvételével zajlott április 13. és 17. között, az ország teljes lakosságát reprezentáló minta alapján.

Borítókép: Amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer (Fotó: AbacaPress)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.