Nemzetközi kampánnyal mérsékelné Stockholm a migrációt

A svéd kormány szerint vannak, akik menedékjogot kérnek, mégis hazajárnak nyaralni.

Bugnyár Zoltán
2023. 05. 04. 5:20
-
Migrants sit on the ground before leaving an illegal camp set up in Malmoe, on November 3, 2015, after the police started clearing the Roma camp after a months-long standoff between city authorities and about 200 people who had settled there without permission. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / DRAGO PRVULOVIC +++ SWEDEN OUT (Photo by DRAGO PRVULOVIC / TT / TT NEWS AGENCY / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy angol nyelvű videót osztott meg még februárban a svéd kormány, melyben a migrációs miniszter arról beszélt, hogy Stockholm paradigmaváltást visz végbe a migráció területén, mellyel az országba áramló bevándorlást kívánják csökkenteni. A jobbközép mérsékelt párti Maria Malmer Stenergard a videóban elismeri, hogy az elmúlt évtizedek bevándorláspolitikája szegregációhoz, munkanélküliséghez és a segélyektől való függéshez vezetett, ezért nemcsak a bevándorlást akarják mérsékelni, hanem a kiutasítások végrehajtását is szigorítani. A tárcavezető hozzátette, akik maradnak, azoknak be kell illeszkedniük a társadalomba, önmagukat és családjukat el kell tudniuk tartani és meg kell tanulniuk svédül.

A német Welt napilapnak egy friss interjúban megismételte, hogy komoly integrációs problémákkal küzd Svédország, többek között a külföldön születettek több mint a fele nem tudja magát saját erőből eltartani.

A német lapinterjú is már része annak a nemzetközi kampánynak, mellyel azt szeretnék üzenni, Svédország jelentős migrációs szigorításokba kezd. Hasonló cikkek jelentek meg francia, dán, belga és svájci médiumokban is. A kormány a kampánnyal a külföldön élő menekülteket szeretné tájékoztatni a svéd helyzetről és azt üzenni nekik, ne jöjjenek Svédországba, mert nem érdemes.

Maria Malmer Stenergard a már Svédországban élő migránsoknak is üzent. Egy, az országban működő arab nyelvű hírcsatornának is interjút adott, amiben jelezte, akik a származási országukba visszajárnak nyaralni, miközben a tartózkodási engedélyüket azért kapták, mert veszélyes országból menekültek, akkor az visszavonhatóvá válhat.

Vannak utazási adataink, amelyek azt mutatják, hogy viszonylag sokan mennek Svédországból olyan országokba, ahonnan hagyományosan menedékjogot kérnek

– mondta el a stúdióban Malmer Stenergard.

Ulf Kristersson kormányának az a terve, hogy a tartózkodási engedélyek kiadásának szigorítása és a nem megalapozottan megítéltek visszavonásán kívül a svéd állampolgárság megszerzésének feltételeit is szigorítanák. Többek között a kérelmezőnek minimum nyolc évet kellene az országban élnie az eddigi öt helyett, szükséges folyékonyan beszélnie a svéd nyelvet, ismerni Svédország társadalmát és kultúráját, valamint ünnepélyesen hűséget kellene esküdnie Svédországnak. Ezek a kívánalmak eddig nem szerepeltek a feltételek között.

A nemzetközi sajtókampány az első komolyabbnak tekinthető lépés a múlt év szeptemberi kormányváltás óta. Ugyan a választási kampányban a jobboldali pártok radikális szigorítást ígértek, eddig nem sok látható jele volt annak, hogy tennének is érte, mi több, a számok is azt mutatták, hogy az elmúlt fél évben legalább annyi tartózkodási engedélyt kiadtak, mint korábban.

Borítókép: Migránsok a svédországi Malmö városában 2015. november 3-án (Fotó: AFP/TT/Drago Prvulovic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.