Öt éven belül Németországból százhúszmillió eurónál is nagyobb értékben kerültek fegyverek Oroszországba

Az EU 2014-ben betiltotta mindennemű hadászati eszköz közvetlen vagy közvetett exportját, szállítását és árusítását Oroszországnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 05. 26. 14:41
null
Berlin, 2023. április 08. A hagyományos német húsvéti béketüntetések berlini eseményének résztvevõi ez nem a mi háborúnk (b) és nem akarunk háborút (j) jelentésû felirattal 2023. április 8-án. Németország-szerte ezrek követeltek tárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz háború lezárásának érdekében. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2014 márciusában a német gazdasági minisztérium bejelentette, hogy azonnal megtiltják a Rheinmetall fegyvergyár oroszországi exporját, amely addigra már jórészt kiépült. Idén az első negyedévben végig folytatódott a fegyverkivitel, így németországi és más EU-országokból származó cégek – Németországon keresztül – exportáltak lőfegyvert és lőszert Oroszországba, a hatóságok beleegyezésével. 

A német háborús fegyvereket gyártó vállalatok, mint például a Heckler & Koch, gyártottak sportpuskákat is, és ezek főleg a tűzüzemmódban különböznek a háborús fegyverektől. Mindazonáltal gyakran ugyanolyan tüzeléshez illeszkedő kaliberrel rendelkeznek, mint a háborús fegyverek, és dizájnjukban is sok esetben a milícia számára kifejlesztett lőfegyverekre hasonlítanak. A gyorstüzelés nélküli pisztolyok és a revolverek pedig nem minősültek háborús fegyvereknek.

Az év elején a német sajtóhírekben szerepelt, hogy létezhet olyan német gyártócég, amely ugyan nem szállít fegyvereket az oroszoknak, viszont egy török cég átvehette tőlük a tevékenységet, ezúton pedig könnyen előfordulhat, hogy a német vállalat megsértette az embargót.

A Smart Impex GmbH  – amely egy elektronikai eszközök nagykereskedésével foglalkozó vállalat – a hírre úgy reagált, jelenleg vizsgálják az állításokat, de szerintük nem sértették meg a szankciókat. Újságírók szerint azonban a vállalat a nyomok eltüntetésén dolgozott – megváltoztatták a reszvényesi struktúrát –, ezért hamar a kölni ügyészséghez fordultak a kérdéssel, hogy folyik-e nyomozás az ügyben.

Az ügynek utánajáró újságírók szerint a feltételezett becsült kereskedelmi összeg meghaladja a 15 millió dollárt. Ilyen úton nyugati technológiával gazdagodhat az orosz fegyverkészlet, több német vállalatnak pedig mindez jó üzlet.

A török ​​AZU International céget, amelyen keresztül állítólag a kereskedelem zajlik, néhány héttel a háború kezdete után alapították. A cég alapítója és ügyvezetője ugyanaz a személy, aki a német Smart Impex GmbH ügyvezető igazgatója és részvényese is, és 2022-ben a török ​​cég több mint húszmillió dollár értékben szállított árut Oroszországba.

Az Európai Bizottság tavaly bezárta a kiskapuk egy részét, miután kiderült, hogy legalább tíz uniós tagállam csaknem 350 millió euró értékű nehézfegyverzetet exportált addig az oroszoknak, és ennek mintegy 78 százalékát német és francia cégek szállították  –  írta meg a Tűzfalcsoport blogja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.