Pacifizmus és fegyverkezés között egyensúlyoz Japán

Míg a második világháború után elfogadott alkotmánya megtiltja, hogy az ország hadsereget tartson fenn, Japán mára nem csupán rendelkezik honvédelmi erővel, de a Kína és Észak-Korea jelentette fenyegetés árnyékában hamarosan a GDP 2 százalékára emelné a katonai célú költéseket. A hirosimai és nagaszaki atomtámadások túlélői fájdalommal szemlélik az ország irányváltását, és különösen felháborodtak azon, hogy a Hirosimában megrendezett G7 csúcs a lefegyverzés helyett az elrettentő célú nukleáris fegyverek hadrendben tartásáról szólt. Ez utóbbiért többen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatását teszik felelőssé.

Magyar Nemzet
2023. 05. 22. 10:46
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; SUNAK, Rishi; SCHOLZ, Olaf; MICHEL, Charles; KISIDA, Fumio; TRUDEAU, Justin; MELONI, Giorgia; MACRON, Emmanuel
Hirosima, 2023. május 20. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának második napján, 2023. május 20-án. MTI/EPA/G7 Hirosima Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kína és Észak-Korea jelentette növekvő fenyegetettség megrengette Japán pacifizmus iránti elkötelezettségét. A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) kezét sokáig megkötötte a militarizálással szembeni lakossági ellenállás, most viszont a tendencia változni látszik. Kisida Fumio miniszterelnök kormánya jelentősen növelte a katonai kiadásokat, és a fegyveres erők bővítését tűzte ki célul.

Japán a felszínen egyelőre fenntartja a pacifizmus eszméjét, ugyanakkor egyre inkább elfogadhatónak tekinti katonai erő alkalmazását bizonyos körülmények között önvédelemből.

Japán közvetlen szomszédságában szembesül a gazdaságilag és katonailag egyaránt megerősödött Kínával, és a Tajvan körüli konfliktussal, amely kapcsán akár célponttá is válhatnak, hiszen több amerikai bázis mellett a legnagyobb létszámú külföldön állomásozó amerikai haderő is japán földön található. Ha ez nem lenne elég, a szigetország Észak-Korea nukleáris programját is egyre növekvő aggodalommal szemléli.

A bekerítéstől és a nagyhatalmak közötti konfliktusokba való esetleges bevonódástól való félelem eredményeképp nőtt az Önvédelmi Erők megerősítésének és az alkotmány a háborút elutasító és a katonai erők fenntartását tiltó 9. cikkelye felülvizsgálatának társadalmi támogatottsága, mutat rá a BBC brit közmédia. Kisida miniszterelnök kormánya jelentősen megnövelte a katonai kiadásokat, és célja, hogy Japán katonai költségvetése a világ harmadik legnagyobbja legyen, ami továbbra is vitákat vált ki.

Többek szerint a kormány militánsabb fellépése részben abból fakad, hogy hiányzik a nemzeti számvetés Japán történelmi vétkeivel, köztük a második világháborúban játszott agresszív szerepével. A japán iskolákban a második világháború történései közül a Hirosimát és Nagaszakit ért atomtámadásokat emelik ki, míg a japán hadsereg más országokban elkövetett bűneiről nem igazán esik szó, így tanulni sem tudnak az új nemzedékek a korábban elkövetett hibákból.

A G7-ek hétvégi csúcstalálkozóját nem véletlenül rendezték meg épp Hirosimában, ahonnan egyébként Kisida miniszterelnök is származik. A helyszín szimbolikus mivolta éles kontrasztban áll a világ vezető gazdasági hatalmainak vezetői által kiadott záró nyilatkozattal, amely az elrettentő célú nukleáris fegyverek hadrendben tartását is megerősíti.

Az atomtámadások egyre fogyatkozó számú túlélői és a japán pacifista aktivisták ezért részben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt teszik felelőssé, aki az előzetes információkkal ellentétben az utolsó pillanatban úgy döntött, személyesen is részt vesz a találkozón, nem utolsósorban azért, hogy még nagyobb nyomást gyakoroljon a nyugati hatalmakra, és további fegyverszállítmányokat csikarjon ki tőlük. A túlélők szerint Zelenszkij megjelenése miatt a világ vezetői elszalasztották az esélyt arra, hogy kiálljanak a nukleáris leszerelés mellett.

„Zelenszkij látogatása nem illik Hirosimához, amely egy békeszerető város” − mondta Nakatani Ecuko aktivista, akinek szülei az atomtámadás túlélői voltak. Sok hirosimai lakos remélte, hogy a város tragikus múltjának megértése arra ösztönzi majd a vezetőket, hogy „az atomfegyverek eltörlését sürgős politikai kérdésként, nem pedig eszményként kezeljék. De továbbra is a nukleáris elrettentést támogatják, és Oroszország ukrajnai inváziója, úgy tűnik, további érv emellett” − idézi az aktivistát az AP hírügynökség tudósítása.

Az atomtámadások túlélői már régóta sürgetik, hogy Japán írja alá az ide vágó ENSZ-egyezményt, amely 2021-ben annak ellenére hatályba lépett, hogy az atomfegyverekkel rendelkező nagyhatalmak nem hajlandók aláírni a megállapodást.

Tokió azért vonakodik ezt megtenni, mert Japán biztonságának fontos részét képezi az Egyesült Államok által nyújtott nukleáris védőernyő, amelyet a második világháború befejezése óta fennálló katonai szövetség keretében biztosít a 125 millió lakosú kelet-ázsiai szigetországnak.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának második napján, 2023. május 20-án (Fotó: MTI/EPA/G7 Hirosima)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.