időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Palesztin szélsőségeseket támogatott Svédország

Gábor Márton
2023.05.08. 22:39
Palesztin szélsőségeseket támogatott Svédország

A svéd adófizetők pénzéből fiatal környezetvédelmi újságírók képzését finanszírozták Palesztinában, azonban a diákok közül többről kiderült, hogy szélsőséges nézeteket vallanak, illetve az antiszemitizmus vádja is felmerült velük szemben. A közösségi médiában közzétett gyűlölködő bejegyzéseikben ugyanis ezek a személyek erőszakra szólítanak fel és az izraeliek ellen elkövetett terrortámadásokat ünneplik.

A Svéd Környezetvédelmi Ügynökség és a svéd fejlesztési ügynökség (SIDA) jelentős pénzügyi támogatást nyújtott a Palesztin Környezetvédelmi Minőségügyi Hatóságon (EQA) keresztül a palesztinai környezetvédelmi újságírók képzéséhez. Előbbi csaknem 170 millió forinttal, utóbbi ügynökség pedig 730 millió forinttal járult hozzá a 2019 és 2022 között futó projekthez, amelynek célja állítólag a palesztin környezetvédelmi cselekvési program megerősítése volt a szervezeti teljesítmény és a környezetgazdálkodási kapacitás fejlesztése révén.

A Med Israel for Peace (MIFF) által végzett felülvizsgálat azonban más képet fest a programról, és azt állítja, hogy a 25 kiválasztott résztvevő közül többen a környezetvédelem fontosságának kiemelése helyett arra használták a közösségi médiát, hogy antiszemita gyűlöletet terjesszenek, erőszakra és terrorra uszítsanak a zsidók ellen, és támogassák Izrael elpusztítását. A vizsgálatot a Regavim izraeli civil szervezet segítségével végezték el, és a MIFF a résztvevőkhöz köthető közösségimédia-profilok felében talált ilyen gyűlöletkeltő tartalmakat. 

2022. október 30-án a program egyik résztvevője, Lamees Reihan erősen antiszemita karikatúrát tett közzé, amelyen a Dávid-csillagot csontokként ábrázolták. Ez a bejegyzés vélhetően az előző napon történt terrortámadásra válasz, amelyben egy izraeli állampolgár meghalt, négy másik ember pedig megsebesült. 2021. március 22-én, Ahmed Jaszin sejk 2004-es halálának évfordulóján egy másik újságíró tanonc, Majdi Mosleh egy emlékvideót tett közzé a Hamász iszlamista szervezet vezetőjéről. Tala Toman aki szintén részt vett a programban, egy felhívást terjesztett a közösségi médiában, amelyben arra szólította fel a palesztinokat, hogy támadjanak meg izraelieket, és késeljék meg őket.

A Svéd Környezetvédelmi Ügynökség 13 országban, többek között Albániában, Kínában, Dél-Afrikában és Oroszországban végez környezetvédelmi munkát, de csak Palesztinában fektetett be fiatal környezetvédelmi újságírók képzésébe. 

Borítókép: Palesztin zászlóval a kezében gyalogol egy férfi az izraeli határkerítésnél a ciszjordániai Hebron városában. (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.