Pirájaraj támadott meg egy gyanútlanul hűsölő turistacsapatot

A szakértő szerint egyes pirájafajok kollektív táplálkozási őrületet élnek át. A Taruma-Acuban történt támadást az válthatta ki, hogy egyetlen pirája összetévesztett egy lábat az általa megszokott táplálékkal, a vér pedig beindította a többi piráját is.

Magyar Nemzet
Forrás: Live Science2023. 05. 11. 13:46
null
A red piranha swims in a pool of the Grand Aquarium in Saint-Malo, western France, on February 21, 2020. (Photo by Loic VENANCE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május elsején egy brazíliai üdülőhelyen egy pirájaraj támadt a vízben hűsölő nyaralókra, legalább nyolc ember megsérült – írja a Livescience.com.

A halak borotvaéles fogaikkal tépték szét a fürdőzők lábfejét és lábszárait, a vízből pedig egy turistastrandra kergették őket Taruma-Acu városában, az Amazonas állam fővárosától, Manaus-tól északkeletre fekvő Taruma-Acu régióban.

Szakértők szerint a harapási őrület téves azonosítás volt, és a piráják valójában az ételre hajtottak, amelyet a helyi éttermek látogatói rendszeresen a folyóba dobálnak. 

„A piráják nem szoktak indokolatlanul támadni az emberekre” – mondta Steve Huskey, a Western Kentucky Egyetem biológiaprofesszora a Live Science-nek küldött e-mailjében. „Ebben a helyzetben a piráják hozzászoktak az ingyen ételhez, és ezek a harapások csak példát szolgáltattak a téves azonosításra, akárcsak a cápatámadások ügyében”.

Egyes pirájafajok, köztük a vöröshasú pirája (Pygocentrus nattereri), kollektív táplálkozási őrületet élnek át. 

„A Pygocentrus nemzetséghez tartozó fajok, amelyek az Amazonas és a Sao Francisco folyó vízgyűjtő területein fordulnak elő, a legveszélyesebbek” - mondta Paulo Andreas Buckup, a brazíliai Rio de Janeiro-i Szövetségi Egyetem Nemzeti Múzeumának ichtiológusa és professzora a Live Science-nek.

Ez a viselkedés azonban csak kivételes körülmények között fordul elő, például amikor nagyszámú halat zárnak be kis medencébe, vagy hosszú ideig éheznek. Ezek a halak általában nem támadnak meg nagytestű állatokat – mondta Buckup.

A legtöbb pirája a professzor szerint ártalmatlan, és a húsevő fajok inkább keresgélnek, mintsem élő állatokra vadásznak. „A piráják családjának egyes fajai csak gyümölcsöket, rovarokat és növényi dolgokat fogyasztanak. Némelyikük a halak pikkelyeinek fogyasztására és más halak uszonyainak rágcsálására specializálódott” – mondta Buckup. „Más élő halakat vagy állatokat is megtámadhatnak, de ha van rá lehetőség, akkor megeszik az elpusztult húst.”

A fürdőzők jelenléte egy pirája-táplálkozóhelyen azonban zavarodottsághoz és agresszióhoz vezethet.

 „A piráják etetése turistakörnyezetben erősíti a természetes viselkedésüket, hogy vadásszanak és harapjanak” – mondta Mark Sabaj Perez, a philadelphiai Drexel Egyetem Természettudományi Akadémiájának ichtiológusa.

A Taruma-Acuban történt támadást az válthatta ki, hogy egyetlen pirája összetévesztett egy lábat a táplálékkal, evett belőle, a vér viszont táplálkozási őrületet váltott ki. „A támadást valószínűleg vér jelenléte a vízben, bőrsérülés, vagy egy bajba jutott halra emlékeztető mozgás okozta” – mondta Buckup. „Mivel a fogaik olyan élesek, egyetlen harapás is nagy vérzést okozhat, és kiválthatja a csoportos táplálkozási őrület szindrómáját.”

Amint elkezdődik az étkezés, a Sea Life London Aquarium munkatársai szerint a piráják nagy sebességgel ugranak be és ki, hogy megharapják a zsákmányukat, és hogy elkerüljék, hogy véletlenül őket harapja meg a másik egyed. 

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent 2012-es tanulmány szerint 

a piráják harapása a legerősebb, amit a csontos halak közül feljegyeztek – olyan erős, mint egy nagy fehér cápáé.

A fekete pirája (Serrasalmus rhombeus) a testsúlyának harmincötszörösével egyenértékű harapóerőt fejt ki, míg a nagy fehér cápa esetében ez az érték csak egyszerese a testsúlyának.

Borítókép: Vörös pirája (Fotó: AFP/Loic Venance)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.