Politikai túléléséért feláldozná szövetségesét a volt bolgár kormányfő

Koalíció alakult Bulgáriában Ivan Gesev főügyész idő előtti leváltására. Bojko Boriszov pártelnök saját politikai túléléséért és támogatásért cserébe beáldozza egyik leghűségesebb szövetségesét, Gesevet. Kérdés, hogy a főügyész meddig tud ellenállni, milyen adu ászokat tartogat a kezében. Eddig minden támadást sikerült túlélnie.

2023. 05. 22. 5:15
null
Bulgaria's chief prosecutor Ivan Geshev arrives for a press conference where he refused to resign amid rising pressure after doubts over an explosion near his car earlier this month that his opponents say was staged, in Sofia on May 15, 2023. Powerful and controversial, his critics say, he has become a symbol of the inefficiency and lack of transparency of Bulgaria's prosecution and a key hurdle for judiciary reforms that the European Union and US have long pressed for. (Photo by Dimitar KYOSEMARLIEV / AFP) Fotó: AFP/Dimitar KYOSEMARLIEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre úgy tűnik, hogy minden a neoliberálisok forgatókönyve szerint történik Bulgáriában. Már idén februárban James O’Brien külügyi tisztségviselő a bolgár médiában azt nyilatkozta, az új bolgár parlament első ülésén az igazságügyi reformot kell napirendre tűzni, ami valójában Ivan Gesev főügyész leváltását jelenti. Mint ismeretes, az április 2-i parlamenti választások győztese, a Bojko Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) szövetsége Marija Gabriel uniós biztost jelölte kormányfőnek, aki első nyilatkozata során kijelentette, hogy Gesev távozását fogja kérni „az igazságszolgáltatás presztízsének csorbulása miatt”.

Ki a GERB és az SZDSZ közös miniszterelnökjelöltje? Marija Gabriel neve szerepelt a 2016-ban nyilvánosságra hozott „Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014–2019” nevű kiadványban, mely szerint a testületben többen a Soros-hálózat szövetségesei. Francia tudósok kiderítették róla, hogy politikai pályafutása kezdetén úgy mutatkozott be, hogy tudományos fokozatot szerzett politikatudomány doktoraként Franciaországban, ezzel sikerült megszerezni a szükséges legitimációt, hogy EP-képviselővé válasszák.

A bejelentés után a bolgár szocialisták azonnal jelezték, hogy megszakítják a tárgyalásokat a GERB-bel a kormányalakításról, de a török liberálisok, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) nevű kisebbségi párt és a Van Ilyen Nép (ITN) párt jelezte, hogy támogatja a GERB vezette kormányzást és a főügyész lemondatását. A három pártnak azonban a 240 fős parlamentben csak 116 mandátuma van, arra számítanak, hogy titkos szavazás esetén öt képviselő át fog szavazni a kormányra, és sikerül a bizalmi szavazás.

Gesev leváltására viszont számíthatnak a második politikai erő, a Folytatjuk a Változást (PP) és a Demokratikus Bulgária (DB) neoliberális pártszövetség szavazataira is, amivel kétharmados törvényeket is elfogadhatnak, megváltoztathatják az alkotmány igazságszoltáltatásra vonatkozó passzusait.

Ezek után jöhet a genderideológia, az egyneműek házassági tilalmának a feloldása, az isztambuli egyezmény bevezetése. Így született meg a Gesev-elleni koalíció és így lett a főügyészből áldozati bárány.

A GERB szavazók nagy része csalódással éli meg Bojko Boriszov pártjának neoliberális fordulatát, de a volt miniszterelnök politikai pályafutása során nemegyszer áldozta fel leghűségesebb szövetségeseit saját politikai túlélése miatt. Gesev Boriszov támogatásával nyerte el a főügyészi kinevezését, maguk között Gesev „főnöknek” szólította Boriszovot.  

Miután az NGO-k átvették a hatalmat a bolgár igazságszolgáltatás, a bírói kar felett, a főügyészi poszt volt az egyetlen, amelyet nem tudtak megszerezni maguknak, ezért a főügyész már kinevezése első pillanatától kezdve az akkori szocialista, liberális ellenzék célkeresztjébe került, hiszen a Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott civil szervezetek már 2013. óta próbálják leváltani a főügyészeket, hogy progresszív, Kövesi Laura-típusú főügyészeket rakjanak a helyükre.

Kérdés azonban, hogyan fog reagálni Gesev. Beadja a derekát vagy küzdeni fog az igazáért? Mint már beszámoltunk róla, május 1-én bombamerényletet követtek el a főügyész ellen, de szerencsére rosszul időzítették a robbanószerkezetet, és senki sem sérült meg. Marija Gabriel miniszterelnökjelölt bejelentése után Gesev május 15-én arról beszélt, hogy elkészítette lemondását, de látványosan széttépte és a földre dobta. „Néhány hónappal korábban kezdődött el minden. Bojko Boriszov nevében javasolták nekem, mondjak le, cserébe nagyköveti kinevezést kaphatok és esetleg politikai karrier vár rám, talán a pártjában. Nem vettem komolyan. De nyilvánvalóan akkor kezdődött minden, amit most látunk” – magyarázta. Időközben, valószínűleg rábeszélésre, a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács ügyészi tanácsának hat tagja kérte a korai, a főügyész idő előtti eltávolítását.

Ivan Gesev hétfőre ígérte, hogy korrucióval kapcsolatos neveket hoz nyilvánosságra. Lesznek, akik nagyon el fogják szégyellni magukat. Lehet, hogy Boriszové is köztük lesz? Ugyancsak hétfőre ígérte Marija Gabriel, hogy nyilvánosságra hozzá tervezett kormányának összetételét.

Gesev gyengéi a PR-akciók, amelyek során a rend, az államiság és a korrupció elleni fellépés megtestesítőjeként lép fel; olyan típus, hogy ha kidobják az ajtón, visszajön az ablakon. Amennyiben a mandátuma lejárta előtt felmentik, ügyészként térhet vissza és folytathatja küzdelmét, amennyiben az ügyészségről is elzavarják, politikai projektekbe kezdhet.

Bulgáriában nagy igény mutatkozik egy valódi jobboldali konzervatív párt létrejöttére.

Borítókép: Ivan Gesev, Bulgária főügyésze sajtótájékoztatót tart Szófiában 2023. május 15-én. (Fotó: AFP/Dimitar Kyosemarliev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.