Szélmalomharcot vív a migrációval Párizs + videó

Egyre nagyobb gondot okoznak az illegális bevándorlók Franciaországban. Egy fővárosi iskolában hetek óta tanyázik több száz kísérő nélküli kiskorú, a belügyminiszter mindeközben arra törekszik, hogy az ország területén ne alakuljanak ki törvényen kívüli zónák, ezért felszámolt egy hatalmas migránstábort.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 17:41
null
Grande-Synthe, 2020. január 30. Illegális bevándorlók egy átmeneti szállásként használt, elhagyott ipartelepen az észak-franciaországi Grande-Synthe településen, Calais közelében 2020. január 30-án. A rögtönzött táborban mintegy ötszáz, többségében magát iraki kurdnak valló migráns várja a lehetõséget, hogy a csatornán átkelve menedékkérelmet nyújthasson be az Egyesült Királyságban. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fuldoklik a migránsáradatban Franciaország, és míg Gérald Darmanin francia belügyminiszter az olasz vezetést okolja a kialakult helyzetért, minden jel arra mutat, hogy a francia kormány sem képes kezelni a helyzetet. 

A belügyminiszter igyekszik felszámolni a gombamód szaporodó táborokat. Legutóbb május 4-én, csütörtökön hajtottak végre egy nagyszabású akciót, 350 embert evakuáltak a hatóságok egy migránstáborból az ország északi részén lévő Nord megyében, a Dunkerque-hez tartozó Mardyck nevű településen. A belügyminiszter a Twitteren számolt be az akcióról, hozzátéve: nem engedheti, hogy Franciaország a törvényen kívüliek zónájává váljon.

A BFMTV francia hírcsatorna értesülései szerint ez volt a francia tengerparton található legnagyobb migránstábor, melynek lakói mindannyian az Egyesült Királyságba szerettek volna eljutni, a La Manche csatornán átkelve. A France Bleu nevű lap úgy tudja, hogy a tábort egy olyan magánterületen verték fel, amely Dunkerque kikötőjének és a Total vállalat tulajdonában van.

Hauts-de-France és Nord megye prefektusa sajtóközleményt adott ki az akcióval kapcsolatban, melyben kiemelik, hogy a tábor kiürítésére az ott tartózkodó emberek méltatlan és veszélyes életkörülményei miatt került sor, mivel fokozott egészségügyi kockázatnak voltak kitéve, továbbá a területen tűzveszély volt. A prefektus arra is kitér, hogy a tábor lakóinak a francia állam szállást kínált fel, melyet 219-en el is fogadtak.

A közleményből az is kiderült, hogy a bevándorlókat a tengerparttól távoli befogadóközpontokban és szállodákban helyezik el a hatóságok Hauts-de-France és Nord megyékben, kiemelve, hogy a migránsok szállást és meleg ételt kapnak, valamint tájékoztatást arról, hogy milyen jogok illetik meg őket Franciaországban. 

A prefektus tájékoztatása alapján nem telik el nap anélkül, hogy Dunkerque környékéről bevándorlókat helyeznének el állami segítséggel, 2023. január 1. óta a francia állami szolgálatok által a tengerparton tartózkodó migránsok számára kialakított szállásrendszernek köszönhetően több mint 3400 ember kapott menedéket.

A francia belügyminiszter láthatóan nagy erővel próbálja felszámolni a migránstáborokat, ugyanakkor például Párizs 16. kerületében egyre több úgynevezett kísérő nélküli kiskorú bevándorló tartózkodik egy üresen álló épületben, mely korábban iskolaként működött. Az épületet még április elején foglalta el 150-200 kiskorú migráns az Utopia56 nevű civil szervezet segítségével. A szervezet Twitter-bejegyzése alapján abban bíztak, hogy minél előbb sikerül elszállásolni a kiskorúakat.

Ez azonban mind a mai napig nem történt meg, sőt egyre többen tartózkodnak az épületben, a BFMTV tudósítása szerint az iskolában tanyázó kiskorú migránsok száma 400-ra tehető. A bevándorlókat támogató szervezet elmondása alapján a túlzsúfoltság miatt a helyzet már tarthatatlan, naponta 10-15 ember érkezik és az állam nem reagál a megkeresésükre. 

Az elfajult migránshelyzetről beszélt a Le Figaro vitaműsorában Malika Sorel francia esszéista, aki szerint moratóriumra lenne szükség a francia állampolgárság odaítéléséhez. Hozzátette: ha a politikusok tiszteletben tartották volna a polgári törvénykönyvet, amely szerint az állampolgárság odaítélését alá kell rendelni az asszimilációnak és a kulturális integrációnak, akkor Franciaország most nem itt tartana.

Az esszéista felhívta rá a figyelmet, hogy míg más uniós országoknak, köztük Dániának sikerül bizonyos embereket kiutasítania, Franciaországnak ez nem megy. Malika Sorel szerint egyértelműen politikai problémáról van szó és a francia állam tétlenségével magyarázható a kialakult helyzet.

Borítókép: Illegális bevándorlók egy átmeneti szállásként használt, elhagyott ipartelepen az észak-franciaországi Grande-Synthe településen, Calais közelében 2020. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.