Szijjártó Péter: A nukleáris ipart érintő szankciókkal szuverenitásunkat támadják

A magyar kormány ezért nem is támogat nukleáris ipart érintő szankciós javaslatokat, az ilyen törekvéseket szuverenitása elleni támadásnak tekinti − húzta alá Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Ruszen Hrisztov bolgár energetikai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 10:59
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kulcsfontosságúnak tekinti a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztését, és ebben megbízható partnernek tekinti Bulgáriát − fogalmazott a bolgár energetikai miniszterrel tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az energiaellátás garantálása a legfontosabb tényező az energiapolitikában, azonban az ukrajnai háború egy súlyos ellátási válságot idézett elő, amelynek az árát az európaiak kénytelen megfizetni. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter köszönetét fejezte ki Roszen Hrisztov felé, amiért Bulgária tranzitországként továbbra is közreműködik az orosz gáz Magyarországra juttatásában a Török Áramlat gázvezeték segítségével. 

Hogyha Bulgária nem biztosítaná a földgáz tranzitot a Török Áramlat gázvezetéken, akkor Magyarország földgáz ellátása lehetetlen lenne

− húzta alá a tárcavezető. 

HRISZTOV, Roszen; SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Soós Lajos

A balkáni ország emellett a diverzifikációs törekvéseknek köszönhetően a jövőben is fontos energetikai partnere lesz Magyarországnak, ugyanis a megvásárolt gázt kizárólag akkor lehet hazánkba eljuttatni, hogyha Délkelet−Európában rendelkezésre állnak a megfelelő kapacitású gázvezetékek. 

Magyarország szempontjából jelenleg az azerbajdzsáni gázkitermelés a legfontosabb alternatíva, ám ehhez is szükség van a balkáni kapacitások bővítésére

− tette hozzá.

Jelenleg azonban − magyarázta Szijjártó Péter − a térségben nem adottak az infrastrukturális feltételek, ennek a problémának a megoldása pedig európai ügy, ezért elvárható, hogy az Európai Unió finanszírozza a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztéséről szóló projektet. 

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a bolgár energetikai miniszter elmondta: hazájára hatalmas felelősség nehezedik tranzit szerepéből adódóan, ami egyben hatalmas lehetőségeket is tartogat magában. Roszen Hrisztov szerint külön-külön nem lehet országok energiabiztonságáról beszélni, ugyanis ez csak abban az esetben érhető el, ha regionális szinten garantálva van a biztos ellátás. Ennek érdekében a miniszter szerint szükség van a régió gáz- és villamos energetikai infrastruktúrájának fejlesztésére, illetve a kapacitások növelésére. 

Szuverenitásunk forog kockán

Szijjártó Péter kiemelte: nemcsak a gázszállítás, hanem a nukleáris energia is összeköti Magyarországot és Bulgáriát, hiszen mindkét állam régóta használja ezt mint biztonságos, olcsó és környezetbarát forrást. 

A magyar kormány ezért nem is támogat nukleáris ipart érintő szankciós javaslatokat, az ilyen törekvéseket szuverenitása elleni támadásnak tekinti

− fogalmazott a miniszter. Egyetértett ezzel Hrisztov is, aki lapunk kérdésre reagálva a tizenegyedik szankciós csomagról elmondta: pozitív, hogy nem szerepelnek benne atomenergiával kapcsolatos kérdések, ugyanis a bolgár kormány semmilyen esetben sem támogatná a nukleáris energia szankcionálását. 

A felvidéki magyarság, mint összekötő kapocs

Nekünk mindig az az érdekünk, hogy Szlovákiában egy stabil kormány legyen, hiszen egy stabil kormánnyal könnyebb együttműködni, mint egy instabillal

− válaszolta Szijjártó Péter a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy milyen hatással lehet a magyar−szlovák viszonyra, hogy Ódor Lajos személyében magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának. A tárcavezető kiemelte, északi szomszédunk hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált az elmúlt években, a felvidéki magyarság pedig mint kapocs köti össze Magyarország és Szlovákia sorsát. Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő hónapokban stabil kormány fog működni Pozsonyban, ugyanakkor hangsúlyozta, megértik, hogy az ország közben választásokra készül.

Reméljük, hogy a választási kampány nem rólunk fog szólni

− fogalmazott a tárcavezető.

Nincs akarat, az Északi Áramlat elleni akció kivizsgálására

A Barátság kőolajvezeték elleni támadás hírére a miniszter úgy reagált, hogy remélhetőleg nem lesz több olyan eset Európában, mint az Északi áramlat elleni akció. Botrány, hogy annak a felelőseit továbbra sem ismerni, és mintha az akarat is hiányozna az eset kivizsgálására. Az energiabiztonság nemzetbiztonsági kérdés, ezért Magyarország azt reméli, hogy a kulcsfontosságú energetikai infrastruktúrákat semmi nem fenyegeti − közölte az MTI.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Roszen Hrisztov bolgár energetikai miniszterrel (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.