Ukrán zászlóval lehet ünnepelni, de orosszal nem?

Kettős mércét alkalmazna a berlini rendőrség a második világháború lezárására emlékező rendezvényen.

Magyar Nemzet
Forrás: rbb24, Yahoo2023. 05. 07. 18:44
A német parlament épületén a német zászló mellett az ukrán is lobog, 2023.02.24-én. (Fotó: Sebastian Fischer / Twitter)
A német parlament épületén a német zászló mellett az ukrán is lobog, 2023.02.24-én. (Fotó: Sebastian Fischer / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Szergej Necsajev németországi orosz nagykövet erkölcstelennek és elfogadhatatlannak nevezte az orosz zászlók és a győzelmi szimbólumok betiltását a május 8 és 9-én tartandó győzelem napi eseményen, noha a hatóságok pénteken az ukrán zászlók, szimbólumok és dalok betiltását már feloldották, a kettős mérce elkerülése érdekében, a berlini közigazgatási bíróság végül engedélyezte az orosz zászlók és más jelképek kihelyezését is – jelentette az rbb24, Berlin és Brandenburg közszolgálati csatornája.

Korábban a berlini rendvédelmi szervek május 8-án és 9-én, a második világháború szövetségesek általi győzelmét ünneplő megemlékezésen megtiltották az orosz és ukrán zászlók kitűzését és az „olyan jelszavakat, amelyek a jelenlegi helyzet miatt az ukrajnai háború jóváhagyásának, dicsőítésének vagy ünneplésének tekinthetők”.

A bíróság egyértelműen jogellenesnek nevezte a berlini rendőrség döntését az ukrán zászlók betiltásáról, mert szerintük nem szolgáltattak semmilyen bizonyítékot arra, hogy azok veszélyeztetnék közbiztonságot.

Aki él alapvető jogával, hogy nyilvánosan kifejezze támogatását az ukrán néppel és a nemzetiszocializmus történelmi áldozataival szemben, az nem jelent veszélyt a közbiztonságra

 – mondta Patrick Heinemann ügyvéd.

A berlini rendőrség a Twitter-mikroblogon azt közölte, hogy nem tervez fellebbezni a bíróság döntésével szemben. Ám miután a bíróság az ukrán zászlók mellett az oroszt is engedélyezte, a berlini rendőrség a Twitteren bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen és lépéseket tett az ügyben.

A rendőrség az orosz tilalom mellett – amely már tavaly is érvényben volt – azzal érvel, hogy mivel Oroszország megtámadta Ukrajnát, konfliktusoktól lehet tartani az évforduló során, így ők csupán a rendezvény biztosítását veszik alapul.

Borítókép: A német parlament épületén a német zászló mellett az ukrán is lobog 2023. február 24-én. (Fotó: Sebastian Fischer/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.