Uniós biztos: Van még mit tennie a TikToknak, hogy megfeleljen a jogszabályoknak

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja pénteken bejelentette, hogy nemrégiben megbeszélést folytatott Shou Zi Chew-val, a TikTok kínai videómegosztó platform szingapúri vezérigazgatójával, s közölte vele: a TikToknak még nagyon sok a tennivalója ahhoz, hogy megfeleljen az uniós jogszabályoknak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 19. 17:39
null
Boston, 2022. december 28. 2022. október 14-én készített kép a TikTok alkalmazásról egy mobiltelefonon. Az Egyesült Államok képviselõházának hivatala december 28-án utasítást adott, hogy eltávolítsák a hozzá tartozó eszközökrõl a TikTok közösségi videóalkalmazást; az intézkedést a múlt héten elfogadott költségvetési törvény tartalmazza. Az alsóház hivatali fõnöke, Catherine L. Szpindor az alkalmazottaknak és törvényhozóknak küldött emailban adott tájékoztatást arról, hogy azonnali hatállyal megtiltja az alkalmazás használatát a képviselõház eszközein. Hangsúlyozta, hogy a TikTok számos biztonsági kockázat miatt magas fokú kockázatot jelent a felhasználók számára. MTI/AP/Michael Dwyer Fotó: Michael Dwyer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

„Elmondtam neki, hogy a jelenlegi állás szerint mind a tartalommoderálás, mind a túlkapások elkerülése, mind pedig a – gyermekeinket is érintő – biztonságos adatfelhasználás területén sok mindent kell még javítani” 

 

– mondta Breton a France 2 francia televíziónak adott interjúban.

Biztonsági okokra hivatkozva több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság, Kanada, az Egyesült Államok és több európai uniós tagország jogszabályban korlátozta már a TikTok használatát, és az Európai Parlament is betiltotta azt a hivatali eszközökön.

Az EU a múlt hónapban kijelölte azt a 19 internetes felületet, amelyeknek egy augusztustól hatályba lépő új uniós jogszabály (az unión belüli digitális szolgáltatásokról szóló Digital Service Act) értelmében korlátok között kell tartaniuk a rajtuk közölt tartalmakat. Közéjük tartozik a TikTok is. A jogszabály kötelezi az érintett platformokat, hogy végezzenek kockázatkezelést, könyvelésüket külső és független cégekkel végeztessék, tegyék elérhetővé adataikat a hatóságok és kutatók számára, továbbá fogadjanak el saját szabályozást is arról, hogy mi kerülhet fel rájuk. A jogszabály szerint az EU elvárja, hogy a médiavállalatok szigorúbban szűrjék ki a gyűlöletbeszédet a felületeikről. Tiltja továbbá a gyerekeket megcélzó hirdetéseket és azt is, hogy manipulatív módszerekkel vásárlásra kényszerítsék a felhasználókat. Amelyik felület vagy cég megsérti a szabályokat, éves árbevételének akár a hat százalékát elérő pénzbüntetést is kaphat.

Amint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Montana lett az első amerikai állam, amely betiltotta a TikTokot, miután a hivatalban lévő kormányzó aláírta az erről szóló intézkedést. Greg Gianforte republikánus párti politikus döntése jelentősen visszaszoríthatja a kínai tulajdonban lévő közösségi média alkalmazását az USA ezen részén, már csak azért is, mert 

akár napi tízezer dolláros pénzbírságra is számíthatnak a szabálysértők.

A döntés a tervek szerint 2024. január 1-jén lép életbe, de addig még várhatóan többen is jogi úton próbálnak majd ez ellen fellépni. Az AP cikke szerint ez az intézkedés egyfajta tesztje lesz az amerikai törvényhozók által elképzelt TikTok-mentes USA-nak. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP/Michael Dwyer)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.